Реклама / Ads
6| 3563 |19.01.2022 НОВИНИ

Социолог от ”Маркет Линкс”: Коалицията ще губи доверие, ако до месеци няма оставка на Иван Гешев

.
Добромир Живков
Правителството и коалицията ще започнат да търпят имиджови загуби, ако в следващите няколко месеца не се постигне декларираната голяма цел - оставка на Иван Гешев. Това прогнозира пред БНР управителят на социологическата агенция ”Маркет Линкс” Добромир Живков.
 

Той посочи, че от близо година прокуратурата е поставена под много силен обществен и институционален натиск, но все още няма развитие.


По неговите думи последният казус с оставката на Сотир Цацаров дава индикации за известно отстъпление, въпреки предположенията, че това е част от прегрупиране на защитаващите сегашното статукво в прокуратурата и съдебната система като цяло.


Живков определи първия мандат на президента Румен Радев като "много пъстър".


Имахме много силна партийна доминация на ГЕРБ на почти всички обществени нива и това изтласка президента Радев като естествена опозиция, обясни социологът и допълни, че Радев е бил най-силният опозиционен център и "този, който изразяваше опозиционния патос".


През тези години политическият апетит на президента нарасна, нарасна и неговата самоувереност, че може да влияе много сериозно в политическия живот на страната, заяви Живков.


Според него трябва да се следи до какъв резултат биха довели ставащите все по-видими политически амбиции.


По думи на социолога президентът трябва да се върне в позицията на балансьор и обединител на нацията. Това щяло да е най-сериозното му изпитание през следващите няколко години.


Живков посочи, че противопоставянето президент - премиер през последните години е довело до това повече хора да се политизират.


Той очерта рисковете от изкушението на президента "за все по-активно участие, не толкова видимо, през влиянието, което има във вземането на важни решения".


Според него това може не просто да навреди на втория мандат, но и да доведе до рискове за изпълнителната власт. Правителство, което не изглежда самостойно, не изглежда да взема решението си само, много бързо може да изгуби доверие, предупреди социологът.


Президентът инвестира изключително много в тази управленска формула, която имаме в момента, но именно той може да бъде сред сериозните рискове, ако не се оттегли, коментира той. Според него може да изиграе лоша шега и на двете страни.


Имиджът на президента остава стабилен и силно позитивен, обобщи Живков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4345 |08.12.2021 ”Маркет линкс”: Петков и ПП с двойно по-висок рейтинг от Борисов и ГЕРБ . 5| 7644 |07.12.2021 Социолог откри две „недоразумения” в бъдещия коалиционен кабинет . 2| 2746 |06.12.2021 Коалиционният кабинет ще има комфорт поне половин година, прогнозира социолог . 2| 2963 |22.11.2021 Социолог: Радев стартира кампанията с обиколка преднина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads