Реклама / Ads
2| 2753 |06.12.2021 НОВИНИ

Коалиционният кабинет ще има комфорт поне половин година, прогнозира социолог

.
Добромир Живков
Позиционирането на „Продължаваме Промяната“ близо до президента в предизборната кампания е свързано с генезиса на партията. Тезата, че президентът ще има много сериозно влияние върху изпълнителната власт, е леко пресилена. Мисля, че и г-н Петков, и г-н Василев биха търсили относителна самостоятелност и ако се стигне до някакви опити от страна на президента за въздействие, то по-скоро биха търсили еманципиране в тази посока.
 

Това мнение изрази пред БНР социологът и управител на агенция „Маркет линкс“ Добромир Живков и прогнозира:

 

„Един такъв коалиционен кабинет би имал комфорта да работи относително спокойно поне първата половин година“.

 

Според него първото по-сериозно изпитание пред новата коалиция ще бъде казусът „Северна Македония“. По думите му нашите партньори вече показват „значително нетърпение, определено има натиск върху България и там ще бъде първото по-сериозно изпитание“.

 

„Това е шансът на БСП и в частност на нейния лидер, след толкова години в опозиция да покажат реално участие във властта. Аз продължавам да виждам до голяма степен в действията на БСП личната амбиция на г-жа Нинова. Но не личната амбиция да издигне партията и да стабилизира партията, а по-скоро да продължи своя лидерски проект, да остане на върха в БСП, въпреки всички сътресения, които преживя партията през последната година“, коментира още социологът.

 

По думите му при БСП се вижда много тежко роене на електората и много сериозни противоречия.

 

„Не мисля, че БСП ще приеме ролята да бъде тази част от коалицията, която да играе изключително твърда игра и да настоява за определени политики. Така или иначе ще ги получи“, коментира Живков.

 

Според него партиите са си дали сметка, че е време да преодолеят базисните си противоречия и да влязат във взаимодействие.

 

„Няма как ГЕРБ да удържи своите симпатизанти в парадигмата „ГЕРБ срещу всички“, ГЕРБ си дават сметка, че трябва вече да покажат и друго лице“, посочи още си Добромир Живков.

 

„Обвиненията към президента ще се попренасочат, но с много по-нисък интензитет и по-ниска температура и към правителството. Те няма как да не бъдат опозиция, но притиснати от обществените очаквания, те ще бъдат значително по-мека опозиция, поне в началото“, смята той

 

Социологът прогнозира още, че ДПС ще търси линията на по-малкото съпротивление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6727 |05.12.2021 Вижте разпределението на министерствата в новия кабинет . 27| 4287 |05.12.2021 Десислава Атанасова разсея съмненията: ГЕРБ няма да подкрепи кабинет на ПП . 3| 6956 |05.12.2021 Кирил Петков: Четирима ще са вицепремиерите в следващия кабинет . 20| 8572 |04.12.2021 Споразумение и кабинет - до идната седмица. Какво се знае?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads