Реклама / Ads
20| 8530 |04.12.2021 НОВИНИ

Споразумение и кабинет - до идната седмица. Какво се знае?

.
Източник: БГНЕС
На финалната права е подписването на коалиционно споразумение, стана ясно днес от няколкото интервюта на лидери от “Продължаваме промяната”. Предвижда се всяка формация да има по един вицепремиер, което означава, че в новото коалиционно правителство ще има най-малко четирима. Предвижда се още и промяна в структурата на министерствата. Известни са само някои имена. Какво се знае със сигурност?
 

Надеждите са, че до утре вечер ще има чернова на подробното коалиционно споразумение, което трябва да бъде подписано от всички формации - БСП, “Продължаваме промяната”, “Има такъв народ” и “Демократична България”. Преговорите между четирите партии продължават и тази събота и неделя, но не са публични.

 

Кирил Петков ще бъде предложен за премиер. Това бе ясно още на 14-ти ноември, когато се разбра, че “Продължаваме промяната” печелят парламентарните избори. От формацията обявиха, че тази кандидатура по никакъв начин не е червена линия и може да се преговаря. До този момент обаче нито едно друго име не е изплувало на дневен ред. 

Бойко Рашков ще бъде предложен за министър на вътрешните работи. Сегашният шеф на МВР в служебния кабинет на Стефан Янев е поканен от “Продължаваме промяната”. Същата е ситуацията с просветния министър проф. Николай Денков, който може да стане част от редовния кабинет. 

 

Не е ясно дали Стефан Янев (настоящия служебен премиер, бел.ред.) ще бъде поканен да се присъедини към редовното правителство. Асен Василев в ефира на Нова телевизия днес посочи, че съвсем скоро всичко ще стане ясно. Самият той обаче е потенциалният кандидат за финансов министър. Василев ще е евентуалното предложение за вицепремиер от страна на “Продължаваме промяната”. 

 

Социалното министерство може да отиде в ръцете на БСП. Тази хипотеза се появи тази сутрин, след като Асен Василев отговори доста уклончиво на иначе конкретен въпрос. Причината за подозренията се коренят в обяснението на Василев, че се е провела непублична среща между ПП и БСП за стиковане на позиции в социалния сектор. Дали именно това е причината за “стиковането” обаче, не е ясно. 

 

Христо Иванов няма да е министър на правосъдието. Това обяви самият лидер от обединението “Демократична България”, с което разсея голяма част от спекулациите, витаещи около името му. Иванов бе спряган за поста заради целенасочената политика на ДБ по отношение на съдебната реформа.

 

Възможно е да има редукция на министерства и прехвърляне на агенции. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7880 |04.12.2021 Новият коалиционен кабинет - подкрепен и от ГЕРБ? . 6| 3431 |04.12.2021 Нов държавен дълг? Два бюджета, икономисти, служебен кабинет в задочен спор . 3| 3653 |03.12.2021 Политолог: Вероятността за съставяне на кабинет е голяма . 2| 2982 |03.12.2021 Кирил Петков: Надяваме се, че до края на другата седмица ще има кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads