Реклама / Ads
23| 3746 |04.12.2020 НОВИНИ

Христо Иванов: Подигравка - ВСС е доминиран от главния прокурор, а той ще избере кой да го разследва

.
Христо Иванов
Това, което се предлага, не съответства нито на препоръките на Венецианската комисия, нито на елементарния здрав разум. Това е поредната обидна подигравка с гражданите, които протестираха и очакват някаква съдебна реформа в България.
 

Това каза пред БНР съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов, бивш министър на правосъдието, във връзка с предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да има специален прокурор, който да може да разследва главния прокурор, което да стане с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които управляващите внесоха в деловодството на парламента. Прокурорът, разследващ главния, да е с мандат от 7 години и да се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) с обикновено мнозинство.

 

Иванов обясни, че Венецианската комисия изрично казва, че трябва да става дума за механизъм за разследване, който да бъде изцяло независим от главния прокурор:


"Това изисква механизъм за избиране и лансиране на въпросния разследващ прокурор, който да бъде извън възможността на главния прокурор да влияе на процеса по номинация. Второ - изисква, когато главният прокурор бъде подложен на разследване за престъпление, той трябва да бъде отстраняван от длъжност, поне до изясняване на това нещо, иначе ще може да влияе".

 

По думите на бившия правосъден министър предложеният от управляващите механизъм е изцяло затворен във ВСС по начин, по който прокурорите ще могат да предлагат само по един кандидат, защото 6-има са повече от половината от Прокурорската колегия:

"Този ВСС е доминиран от главния прокурор, това многократно се е доказвало. ... Изведнъж ние от него очакваме да избере някой, който да разследва главния прокурор". 

 

Той посочи, че избраният прокурор, колкото и дълъг да е мандатът му, ще трябва да се върне обратно в прокуратурата и ще бъде подчинен йерархично на главния прокурор, който и да е той:

 

"Не става дума за конкретни персони, структурно е проблемът. Не може човек, който е йерархично подчинен, да разследва някой, който стои над него в йерархията".

Според Иванов в това предложение на ГЕРБ и "Обединените патриоти" се прави сега, защото главният прокурор Иван Гешев прави услуга на премиера Бойко Борисов, като "затъква под килима проблемите със снимките", а Борисов трябва да му осигури законодателни действия, с които темата за търсене на отговорност на Гешев да бъде приключена.  

 

"Гешев извърши няколко действия, които много бързо могат да станат обект на разследване, ако се появи механизъм за разследване срещу главния прокурор", категоричен беше съпредседателят на „Демократична България”. Той даде примери кои действия на Иван Гешев има предвид:

 

"Той разпореди или допусна да бъдат публикувани материали, изготвени с помощта на СРС, извън процесуалната употреба, за която са създадени. Второто нещо - записите от премиерската вила, в които Борисов описва тяхната оперативка, потенциално говорят за много тежко нарушение на разделение на властите и използване на правомощията на прокуратурата в контекста на политическа кампания - за удряне на различни лица и спасяване на Борисов от проблемите, които той тогава имаше с Елена Йончева".

 

Бившият министър на правосъдието прогнозира, че управляващите ще бързат да прокарат тези изменения преди изборите, за да обявят, че темата с разследването на главния прокурор е приключена.


Той подчерта, че „Демократична България” ще работи в следващият парламент да има реален механизъм за разследване на главния прокурор, както и настоящият - Иван Гешев - да бъде освободен, заедно със сегашния състав на ВСС, защото са доказали своята "абсолютна непригодност".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 7198 |03.12.2020 Проф. Д. Иванов: Икономиката ни се спуска с асансьор надолу, не споделям оптимизма на правителството . 35| 8176 |30.11.2020 Христо Иванов: България няма национална сигурност . 21| 7109 |30.11.2020 КПКОНПИ ще плати рекордните 327 000 лв. заради провал на делото срещу доведения син на Христо Бисеров . 19| 18858 |27.11.2020 Мануел Момчилов: Вижте фишове със заплати на медсестри от Поморие - подигравка и лъжа!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads