Реклама / Ads
0| 3551 |04.06.2022 НОВИНИ

Христо Иванов: След 12 години доминация на ГЕРБ ремонтът на политическата кухня е труден

.
Христо Иванов Източник: Youtube
Никой не е очаквал, че след 12 години доминация на ГЕРБ, а този модел не е започнал с тях, че лесно, бързо и чисто ще се извърши смяната на модела. Няма красив ремонт на кухня, защото ние днес трябва да ремонтираме политическата кухня. Трудно се случва и затова е важно да оцелеем, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.
 

„Големият проблем на управляващата коалиция е как да качи ефективността на работа за постигане на целите. Коалицията се крепи не толкова на вътрешната консолидация, колкото на липсата на ясна политическа алтернатива. Системната опозиция от ГЕРБ и ДПС не е ентусиазирана да бута правителството“, заяви той в ефира на „Дарик“.

 

Според него ГЕРБ и ДПС се надяват правителството да изхаби ресурса си от обществена подкрепа и така да изхаби идеята за политическа алтернатива на досегашния модел на правене на политика.

 

„Основният залог е да оправдаем изобщо концептуалната възможност България да има различно управление от модела на ГЕРБ и ДПС. Ако успеем да покажем, че е възможно, те ще разберат, че трябва да се променят. Това ще промени българската политика“, смята Иванов.

 

Според него в момента всички партии, освен „Възраждане“, не са склонни да се проведат избори, а това отваряло възможности за управлението.

 

„В този момент между италианските скандали и чакането на ГЕРБ и ДПС да разпаднат идеята за алтернатива, но и нежеланието да се бърза към избори, се отваря прозорец на възможност - все пак това управление да порасне колективно като осъзнаване на собствената си отговорност. Трябва да минем отвъд тенденцията всичко да е свръх персонализирано, защото носим отговорност за съдбата на тази страна“, каза той.

 

Христо Иванов смята, че българските власти и обществото твърде дълго са позволявали пропагандата срещу НАТО и еврото да се лее свободно. Според него управлението не успява да мобилизира насрещни тези, които да накарат хората да осъзнаят, че това са решенията за техните собствени проблеми.

 

„Пред лицето на промяната от последните години хората се плашат и се лашкат. Много е лесно да бъдат убедени да изразят страх, нетърпение, стрес, като атакуват системата - ЕС, НАТО и цялата конструкция, в която България функционира. Не успяваме да ги убедим, че всъщност системата гарантира техните интереси“, коментира той.

 

Съпредседателят на „Демократична България“ определи като „инфантилна картина“ идеята, която се лансира за пълен суверенитет на страната. Още повече, когато обществото не е готово за това, а армията не е в състояние да я гарантира.

 

„Необходимо е да се водят политически отговорни разговори с българското общество. Рецептата е предсказуемо и последователно лидерство, което успокоява, че може да се намират решения. Намираме се в най-трудната ситуация от началото на прехода, защото никой не знае как ще изглежда светът през есента“, каза той.

 

„24 февруари промени всичко, не само в България, а в целия свят. Затова се съгласихме с коалиционните партньори за една много детайлизирана конкретна законодателна програма. Ще помислим как приоритетите и въпросите вследствие на руската инвазия да бъдат осъвременени в дневния ред на управлението“, добави Христо Иванов.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3195 |04.06.2022 Гешев – последният страж срещу престъпността? Дали си вярва? . 0| 10151 |03.06.2022 Цветан Василев: Удари часът за истинско разследване на фалита на КТБ, Гешев агонизира . 0| 3047 |03.06.2022 Проверяват столична онкология след сигнали до МЗ . 0| 3105 |03.06.2022 181.3 млн. лева отпускат за енергийно бедните в следващия отоплителен сезон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads