Реклама / Ads
72| 4747 |31.08.2021 НОВИНИ

Христо Иванов: Третият мандат се оказа мъртвороден. Никой да не се опитва да ни превръща в миманс

.
Христо Иванов Източник: стопкадър, bTV
Третият мандат отиде в БСП и се оказа мъртвороден. Преди връчването му трябваше да се опитаме да дадем сигнал. Неизвестно защо тогава г-жа Нинова каза, че това било противоконституционно. Случващото се сега на нас ни изглежда като предизборна кампания и не мисля, че трябва да участваме в нея. Когато има смисъл, ние сме готови да водим диалог. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.
 

„Нека никой не се опитва да ни превръща в миманс на своите на своите сценки за национална отговорност. Тази среща между „Демократична България“ и БСП щеше да бъде точно това. ДБ разговаря само тогава, когато има смисъл“, заяви той.

 

„На всички беше ясно, че ако мандата отиде в БСП, това го обрича“, посочи Иванов.

 

Завръщане на коалиционното управление

 

Според него политическите сили трябва да се върнат към смятаната за мръсна дума „коалиция“. За него това осмисля цялата сложност на тази година. „Това е една поредица от политически уроци, които ще ни научат да функционираме в едни нови обстоятелства. 30 години имаше един голям, който нареждаше с големия черпак. За първи път вървим към една нова конструкция – 4 партии си дишат във врата – това е рецепта за сериозен дългосрочен разговор за постигане на споразумения. Така се прави в Германия, в Холандия“, обясни съпредседателят на „Демократична България“.

 

„Имаме самочувствието да не сме съгласни на управление на всяка цена. Ние не вярваме в тази формула, за разлика от Слави Трифонов. Говоря за политическото му поведение“, отчете Христо Иванов.

 

За срещата със Слави Трифонов

 

„Политиката е контактен спорт. Не можеш да пратиш по мейла ръкостискане. Г-н Трифонов ме покани на 7 август. Доста мислих дали да се отзова, но реших да го направя в името на това да опитаме да работим заедно. Опитах се лично да му обясня за това защо ние не можем да подкрепим неговото първо предложение за правителство, което отваряше широко задната врата за влияние“, посочи Христо Иванов. Той не съжалява, че е отишъл в офиса на шоумена. Би го направил отново, ако има смисъл. По думите му със сценаристите доста трудно се разговаря.

 

„В „Има такъв народ“ има един център – г-н Трифонов, който седи на едно канапе, обкръжен от сценаристи, с които много трудно се разговаря. Най-отпред има едни хора, които не са подготвени да са министри. Те приличат много на пощенски кутии, на сламени хора, които не са готови да носят отговорност“, коментира още Иванов.

 

Предпочитания за изборите

 

„Както и да се случат нещата, ние ще се явим на тези избори и ще дадем максималното от себе си. Предстои да обсъдим как ще се проведат изборите. Разумно е да се осигури време на парламента да разгледа актуализацията на бюджета. Ние я подкрепяме. Все пак парламентът да свърши някаква работа и тогава да се разпусне. Нямаме предпочитания за дата, ще се явим на всяка дата“, поясни Иванов.

 

По думите му стана ясно, че „Демократична България“ е готова да обедини сили с Кирил Петков и Асен Василев. Той отказа да навлиза в още подробности.

 

Собствен кандидат за президент

 

„Би било логично да имаме собствен кандидат за президент“, смята той. Към момента обаче този въпрос не е осъждан в редиците на коалицията „Демократична България“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3144 |31.08.2021 Светослав Иванов: Афганистан ще продължи да бъде буферна държава . 61| 5238 |31.08.2021 Христо Иванов: ДБ няма да се срещне с БСП. Мандат, даден на БСП, е обречен . 5| 4994 |30.08.2021 Политолог: Третият мандат най-вероятно ще послужи на БСП да “преродят себе си” . 13| 22753 |30.08.2021 Иво Христов за пропагандата, атаките срещу Радев и купените медии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads