Реклама / Ads
84| 8194 |14.08.2021 НОВИНИ

Трифонов: Няма да подкрепим кабинет с третия мандат и няма да излезем от залата

.
Направихме компромис заради Христо Иванов и останалите. Той бе толкова убеден в дългата ръка на ДПС и КГБ, че аз реших да направя компромис със смяната на Николай Василев за премиер. И Исус Христос да бяхме предложили, пак щеше да има критики. Не е имало преливане на гласове от ДПС. Не можахме да направим правителство, защото изведнъж ДБ и ”Изправи се!” започнаха да предявяват неприемливи и неадекватни претенции. Има 175 други депутати, които могат да постъпят национално отговорно. Не, няма да излезем от залата и да смъкнем кворума. Ще се гласува.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио Слави Трифонов, лидер на "Има такъв народ".

 

"Не успяхме да направим правителство, защото в един момент се оказа, че имаме различия как това да се случи. Оказа се, че "Изправи се! Ние идваме!" и "Демократична България" изведнъж започнаха да изявяват претенции, които бяха неадекватни и неприемливи. Господин христо Иванов искаше да одобрява всички представители на правителството. 2 дни след обявяването на първия кабинет при една среща той започна да обвинява и да съзира дългата ръка на ДПС", посочи Слави Трифонов.

 

Той разказа още, че още в началото на срещите между формациите от голямо значение са били "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме!". По време на разговорите е станало ясно, че има пълно припокриване между основните цели - съдебна реформа, индексация на пенсии, план за възстановяване. БСП са се появили на по-късен етап, но са се държали по етичен и коректен начин в рамките на преговорите. Останалите обаче са започнали да реагират "по съвсем различен начин" и в крайна сметка възможността за съставяне на кабинет се е разпаднала, обясни още Слави Трифонов.

 

"В публичното пространство с възможностите и медиите, с които те разполагат, се започна една доста мръсна кампания. оказахме се в една ситуация, в която бяхме обвиняеми непрекъснато за всичко. Не сме нападали никого. Това са факти. Когато хората, с които си естествен партньор и имаш едни и същи цели, изведнъж те припознаят за враг, какво трябваше да направим? Дори не съм предполагал, че тези неща са важни. Не сме деца да се обиждаме. Става дума, че в един момент всичко се превърна в невъзможност за съставяне на правителство заради липсата на партньорско отношение", обясни още Трифонов.

 

Той посочи още, че "Има такъв народ" разполага само с 65 депутати. Останалите в парламента са 175 - мнозинство, което има възможност да постъпи "национално отговорно и да състави правителство".

 

"Съществува такава вероятност - при третия мандат всички да се обединят, да подкрепят и да създадат едно правителство за 6 месеца. Не знам защо е точно 6 месеца, явно имат определени планове", посочи още лидерът на ИТН.

 

Той категорично заяви - формацията няма да даде подкрепата си, както вече е заявила. Няма да излезе от залата и да смъкне кворума изкуствено.

 

"Направихме всичко възможно с мандата на ИТН да бъде реализирано правителство. Постигнахме споразумение по всички точки, имаха възможност да постъпят почтено, национално отговорно. Не виждам защо сега трябва да е обратното. Нека видим какво ще стане. Нещата се менят час по час", обясни още Трифонов, който допълни - формацията няма да откликне благосклонно.

 

"Не зависи от мен дали отиваме на предсрочни избори", посочи още шоуменът.

 

Изборът на Николай Василев, предложен за премиер в първи проектокабинет на "Има такъв народ" е бил мотивиран от 8-годишния опит на Василев в политиката.

 

"Той започна да работи с нас много преди да се състоят изборите. Направи ми страхотно впечатление, изпълнява със съдържание представата ми за това как трябва да изглежда един български премиер. Стори ми се, че така трябва да изглеждат и българските министри, сравнявайки ги с тези от последните 11 години", посочи още Трифонов.

 

Обясни, че смяната на Василев с Пламен Николов е била заради компромис. Реверансът е бил направен заради реакцията на "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме".

 

"Те реагираха по този начин. Така и не можах да разбера къде е дългата ръка на ДПС и КГБ. Христо Иванов бе толкова убеден, че аз реших да направя компромис. Пламен Николов е част от ИТН. Реших да заложа основно на хора, които познавам по-добре, от повече време. Няма угодия. Бойко Борисов си събираше министрите по кръстовищата. Някой излизал ли е така да се държи? Всичко се приемаше от всички. Самият Христо Иванов е бивш министър на Борисов. Всички бяха кротки. Аз и Исус Христос да бях предложил, щеше да има критики - искал да изгони търговците от храма, значи е против бизнеса, не говори езици, няма образование, баща му сигурно е дърводелец...", коментира още Трифонов.

 

Спорният избор на Петър Илиев за кандидат за вицепремиер Трифонов обясни с личните си наблюдения.

 

"Никой не ми е препоръчвал Петър Илиев. Направи ужасно много за референдума и всякакви юридически казуси. Той беше адвокат на годината и куп неща, които харесах у него. Затова бе част от предложението ни", обясни още Трифонов.

 

По въпроса с плагиатството шоуменът заяви - това е казус, който се решава в съда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 11950 |14.08.2021 Иво Мирчев: Няма как да подкрепим кабинет с мандат на БСП . 23| 4695 |14.08.2021 Проф. Кантарджиев: У нас в момента няма сила, мъжество... Кой ще обясни на хората какви мерки трябват? . 2| 3578 |13.08.2021 Любомир Стефанов: Когато се сблъскат материя и антиматерия, дали няма да се отвори черна дупка в българската политика . 6| 5353 |13.08.2021 Емил Хърсев: Подозирам, че НС няма да разгледа актуализацията на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads