Реклама / Ads
27| 3185 |04.06.2023 НОВИНИ

Христо Иванов: Трябва да има конституционна промяна, защото правосъдието е имунната система на обществото ни

.
Източник: Стопкадър: bTV
Това правителство има особена роля. Защото то има за задача да рестартира парламентарната демокрация в България. Това означава, че не просто трябва да има правителство, а че трябва да има върховенство на правото. Конституционната промяна е върхът на това усилие, това е най-важната част. Правосъдието е имунната система на обществото.
 

Това заяви пред bTV съпредседателят на ДБ Христо Иванов във връзка със заявката с нов кабинет "Денков-Габриел".

 

"Аз винаги съм казвал, че промяната в България ще дойде чрез сериозни институционални промени, започващи с конституционна промяна. От мен и моя екип имаше опит Петьо Еврото да бъде институционално освободен. Тогава го запази Цацаров. Ние знаем колко е важно институционално да се подходи и да се сложат точните хора на точното място. За да има конст. реформа, за да има мащабен рестарт на Републиката, ние ще говорим с всички парламентарно представени сили. Ние не сме водили разговори по кафенета и по ресторанти", подчерта Иванов.

 

По думите му чувството за отговорност ще надделее и може да очакваме конституционната реформа да бъде факт в близко бъдеще.

 

"В крайна сметка кабинетната конфигурация се доближава до това, което ние бяхме заложили като концепция. Съществуването на кабинета беше обвързано със съществуването на конституционна конфигурация. Когато бяхме поканени от ПП и ГЕРБ ние да излъчим министър на правосъдието, ние решихме да излъчим един човек, който е конституционалист, ползващ се с доверието на всички политически формации. Ние решихме да го излъчим като гарант, за да е ясно, че ще има усилия за задълбочени реформи. Този човек е гарант не само като присъствие. Ако конституционната реформа не се случи по удовлетворителен начин, някои хора ще си подадат оставките. Ние в петък успяхме да осигурим 160 гласа, което е минимално необходимото за правене на реформа. Ние ще продължим това усилие", изтъкна съпредседателят на ДБ.

 

Попитан относно поискания имунитет на Бойко Борисов, Иванов каза, че е важно казусът с къщата в Барселона да бъде изяснен.

 

"Иван Гешев изведнъж пристъпи към неговата реализация. Това е абсолютно отрицание на всякаква представа за обективност. Това не е правосъдие. Ние се борим за правосъдие, не един или друг да бъде намазан с катран. Нашата кауза е справедливостта и върховенство на правото. Докато Иван Гешев е главен прокурор, не може да има върховенство на правото", категоричен бе той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3297 |04.06.2023 Демерджиев: Разследваме дали Ангел Христов е влязъл жив в България . 10| 2894 |04.06.2023 Христо Иванов: Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република . 14| 6211 |04.06.2023 Христо Петров: Не смятаме, че Габриел може да бъде командвана от Бойко Борисов . 4| 3012 |04.06.2023 Прокуратурата проверява дали починалият Ангел Христов е от братя Галеви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads