Реклама / Ads
5| 3421 |29.01.2021 НОВИНИ

Христо Казанджиев: Хидроенергийният потенциал на България не е оползотворен

.
Това е първото ми и последно участие в политически проект и основната причина да се включа активно е фактът, че Републиканци за България възприеха много добре нашите идеи за реформи в сферата на енергетиката и подземните природни богатства. Това каза енергийният експерт и координатор на сектор „Енергетика“ в Републиканци за България Христо Казанджиев в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“.
 

Казанджиев коментира изграждането на „Турски поток“ и факта, че въпреки че един газопровод с огромен капацитет минава през Северозападна България, за газификация на общините в този регион изобщо не се говори.

 

„България направи всичко възможно да достави газ на Сърбия, но не и да захрани с природен газ собствените си общини в един регион, който е известен с проблемите, свързани с икономиката и развитието си“, уточни Христо Казанджиев.

 

„Видимо нищо не се прави, освен да се декларира включването на проекти по една и друга причина, те не се реализират или се реализират и губят смисъл - например системната връзка Стара Загора – Комотини стана историческа. Терминалът за втечнен природен газ срещу Александруполис също. Всичко това трябва да се ускори и в този момент не виждам политическа воля да се реализират онези проекти, които са в интерес на българската енергетика и на най-вече в интерес на българските потребители“, допълни Казанджиев.

 

 „Развитието на пазара, диверсификацията на доставките автоматично води до конкурентни цени на природния газ, нещо което вече се случи, но не в такъв мащаб както беше предвидено“, категоричен е експертът.

 

Той изрази съжаление, че някои идеи, които са част от класическа дясна политика, не са били възприети от някои десни партии.

 

Казанджиев разказа за част от акцентите, които влизат в политическата програма в сектор „Енергетика“ на ПП „Републиканци за България“:

 

- Незабавно създаване на нова енергийна стратегия, която да определи основните цели и мерките, които трябва да се предприемат за тяхното постигане;

- Развитие на ядрената енергетика;

- Реални действия за диверсификация и реални източници на природен газ за България, изключително важни за понижаването на цените на енергията за българските потребители и за създаване на условия на конкурентна икономика;

- Развитието на редица хидроенергийни проекти, тъй като капацитетът на държавата не е оползотворен по най-пълния начин.

 

По думите му трябва да надстрояваме това, което е от полза за държавата.

 

„Имам чувството, че в името на едностранчивото развитие на енергетиката на всички проекти, които биха генерирали огромен позитивен потенциал са спирани във времето“, заяви Казанджиев.

 

„По отношение на подземните природни богатства от  Републиканци за България предлагаме два основни приоритета: Да бъде върната собствеността върху общоразпространените подземни природни богатства на собствениците на земята, така както е било до 1947-1948 година, когато са национализирани. Както и повишаване на  материалното благосъстояние на хората, които имат или биха придобили подземни природни богатства. Второто ни предложение е за дълбока структурна и институционална реформа на практиката и системата за управление на минералните ресурси“, завърши енергийният експерт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4218 |28.01.2021 Христо Иванов: Държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД е пощенската кутия за корупционни схеми . 38| 14438 |28.01.2021 Министър Христо честния – между Алф и Бай Ганьо. Как МВР прави избори . 0| 3036 |25.01.2021 ”Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от кв. ”Христо Ботев“ . 5| 3587 |24.01.2021 Проф. Георги Христов: COVID не е като грип, нямаме данни дали ще живеем със заразата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads