Реклама / Ads
1| 2814 |18.08.2023 НОВИНИ

Христо Панчугов: Убийството на Ал. Петров показва, че миналото продължава да влияе върху българската политика

.
Христо Панчугов, политолог Източник: БГНЕС
Доказателство, че миналото продължава да влияе върху българската политика, е и убийството на Алексей Петров и последвалите коментари. Това заяви пред БНР политологът Христо Панчугов.
 

По думите му показното убийство е свързано преди всичко с пренареждане на пластовете в обществото, политиката и криминалния свят.

 

"В обществото ни продължава да вирее съмнение дали българските политици вземат решенията в българската политика. Ниско е доверието на българските граждани в службите - едва ли някой вярва, че ще бъде намерен и наказан извършителят. Освен това, няма потвърждение за наличие на визия у политическите лидери за необходимите реформи, за връзките с гражданите за реалните и важните цели", смята той.

 

Според него някои сякаш умишлено поддържат усещането, че живеем в повсеместна и перманентна политическа криза.

 

Панчугов изрази мнение, че шпионският скандал с тримата българи във Великобритания връща тема, която се появява периодично – влиянието на Русия върху българската политика.

 

"Казусът показа две слабости - липсата на сътрудничество на българските с други, партньорски служби, както и неспособността на българската дипломация за адекватна реакция", посочи политологът.

 

Относно предстоящите местни избори, Панчугов каза, че те в никакъв случай не са предрешени.

 

"Местните избори чукат на вратата, а само една от големите политически формации (ПП-ДБ) е обявила кандидат за кмет на София (Васил Терзиев). Това едва ли е стратегически ход от страна на другите, защото не остава време за налагането на нови фигури. Има още една кандидатура (Вили Лилков – бл. ред), но и това не прави битката предрешена, както се смяташе", допълни той.

 

Експертът сподели освен това, че дискусията около миналото и семейството на Терзиев е релевантна, въпреки че става дума за десетките години назад, защото темата за комунистическия режим е актуална – това личи и по случващото се пред Паметника на съветската армия.

 

По думите на специалиста групата, която стои зад Терзиев, не е представителна за София.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6078 |18.08.2023 Стефан Гамизов: Убийството на Ал. Петров показа ”кой кара влака” . 19| 3676 |18.08.2023 МВР: Две са версиите за убийството на Ал. Петров - отмъщение или финансов дълг . 4| 3061 |18.08.2023 Има различни версии, но още няма задържан за убийството на Алексей Петров . 6| 3274 |17.08.2023 Адв. Грета Ганева за убийството на Ал. Петров: Политическо ли е или отмъщение за стари грехове?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads