Реклама / Ads
31| 3780 |28.01.2021 НОВИНИ

Хвалбата на доц. Кунчев: Картата на Европа е червена, а България е изключение

.
Ангел Кунчев
Картата на Европа е червена, а България е едно добро изключение. В последните две седмици средната заболеваемост е 125 на 100 000. Това ни отрежда 27-мо място в ЕС и 6-то място на Балканите. По отношение на смъртността тя е 11,5 на 100 000. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на традиционния брифинг на НОЩ.
 

Доц. Кунчев каза, че само две области в страната са в червено - Враца и Кюстендил. Най-ниска е заболеваемостта в Търговище, а най-висока в Кюстендил.

 

6524 са излекуваните за последната седмица. От новозаразените лица имаме 23 души под 19 години. 70 години е средната възраст на починалите, съобщи Ангелов.

 

35% е заетостта на леглата в интензивни структури, като София, Шумен и Добрич са областите с най-голяма заетост.

 

От тази седмица правим антигенни тестове сред учителите и непедагогическия персонал. От 3726 лица непедадогически персонал, 11 човека са дали положителен резултат.

 

От 12 232 тествани учители, 26 човека са положителни, съобщи здравният министър.

 

Той заключи, че умело ръководим пандемията на територията на страната, въпреки приемливите и не толкова строгите, по думите му, мерки на фона на другите страни от Европейския съюз

 

Проф. Венцислав Мутафчийски обяви на редовния брифинга на Националния оперативен щаб: "Строгостта на мерките паднаха доста под 40%. Избора на тези мерки се формира на Тексаска скала, която разглежда различни социални дейности и техния индекс за риск от зараза. На най-ниската степен е да отвориш писмо, а на най-високата (девет) - да отидеш на бар. В деветките влизат религиозните събирания – например в Южна Корея имаше такива огнища.

 

Следващите по опасност са ресторанти, фитнеси. Ресторанти с външни посещения имат индекс на опасност 3 – такива имат и къмпинг и игра на голф. Футболните мачове имат среден индекс между 6-7. Публиката обаче на мачовете се намира на осма позиция по риск.

 

Споменава се колко много се опасни магазините, но те са в четворката, а по-малките магазини са с индекс 3. Като се спазват и мерките това число може още да падне, обясни проф. Мутафчийски, предаде dariknews.bg.

 

"Училищата, детските градини и яслите, ресторантите, големите молове и баровете бяха основните центрове на зараза. Едва на четвъртата седмица започна да пада заболеваемостта, смъртността още по-бавно, но в крайна сметка има резултат", отчете шефът на НОЩ.

 

"Най-човешките грижи са за образованието и здравеопазването – например спирането на плановите операции, което може да коства човешки живот. Сега такива се извършват, трябваше да се направи, въпреки известните рискове", коментира той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3922 |20.01.2021 Доц. Кунчев: Ще сме защитени от вируса десетина дни след втората ваксина . 13| 3287 |18.01.2021 Кунчев: Нямаме официално регистриран новия щам на коронавируса у нас . 14| 4800 |09.01.2021 Доц. Кунчев: Моловете са по-рискови от гласуването, не коментирам Чорбанов . 16| 3250 |04.01.2021 Ангел Кунчев: Още не знаем колко време ще ни пази ваксината срещу коронавирус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads