Реклама / Ads
26| 3203 |31.12.2020 НОВИНИ

Щабът: Една пълна работна седмица и ще знаем каква е реалната картина

.
Източник: БГНЕС
Наблюдава се трайна тенденция на по-висок брой излекувани спрямо заразени с коронавирус. Оптимистичната тенденция е налице и ако тя се задържи стабилна, може да се стигне до разхлабване на част от мерките. След изтичането на една пълна работна седмица ще има яснота каква е реалната ситуация в страната.
 

Това стана ясно по време на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб. Той е последният за тази година. 


Според статистиката, представена от държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в момента България се намира на 3-то място в Европейския съюз що се отнася до смъртност на 100 000 души на двуседмична база. 


Заради противоепидемичните мерки обаче натискът върху лечебните заведения драстично е намалял. Началникът на НОЩ ген. Мутафчийски посочи, че приема във Военномедицинската академия е спаднал с 40-50%. 


Ще има ли засилени мерки по празниците и как ще празнуват българите Нова година


"Ясно е разписано - в България не повече от 15 души могат да се събират на семейни тържества. Следим какво се случва. Опитите да бъде заобиколена заповедта няма да престанат. Много ме озадачи и този концерт в центъра на Габрово. РЗИ изпрати екипи, които следиха спазването на противоепидемичните мерки. Ще бъдат наложени санкции. Не мога да намеря обяснение за организацията на това мероприятие", посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов. 


Той коментира и полемиката около предложението ресторантите към хотелите да работят с удължено работно време - до 00.30 ч. Предложението бе отправено от министъра на туризма Марияна Николова.


"Едва ли има заповед, която може да попречи на човек да се събере, да се напие. Имаше полемика с ресторантите и едно обвинение, отправено към мен по отношение на морала и на това, че трябва да се направи нещо по отношение на средствата и компенсациите. В главата ми думите "морал" и "пари" нямат знак за равенство. Нямам какво да кажа повече по този въпрос. Ще водим битка за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни коства това и каквито и средства да са необходими", посочи Ангелов.

 

Председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов потвърди, че процесът по ваксинация се провежда отлично и страната ни се готви за следващите доставки от ваксината.

 

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че се очаква одобрението на Европейската агенция по лекарствата и по отношение на ваксината на "Moderna".


Журналиста Ива Николова отправи и остър въпрос към шефа на НОЩ по отношение на "нихилизма" на някои негови колеги. Въпросът идва на фона на вчерашното изказване на доц. Атанас Мангъров, който заяви, че няма да се ваксинира. Николова определи подобно поведение като "престъпление" и попита НОЩ няма ли да предприеме нещо.


"Въпреки че се наричаме щаб, ние не сме някакво военно формирувание. Не сме шпиц команда, която да се опитва да наказва този и онзи. Опитваме се да си вършим работата и да предоставяме достоверна информация от достоверни източници на хората и правителството на разбираем език. Не виждам проблем хората да изказват мнението си, въпреки че нанася вреди върху настройката на хората. Вече 10 месеца живеем в такава среда. Не можем да разгадаем всички мотиви на тези хора, но това е разпиляване на енергия за ненужни битки", посочи ген. Мутафчийски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3247 |31.12.2020 Затваря се последната страница от сагата “Brexit” . 11| 3738 |30.12.2020 Проф. Габровски: Лятото ни позволи сега да не сме участници в една трагедия . 13| 3422 |28.12.2020 Д-р Кунчев: В началото не всички, които желаят, ще могат веднага да достигнат до ваксината . 3| 5603 |25.12.2020 Елин Пелин - Легенда за коледната елха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads