Ядем по-малко хляб, но повече месо от здравословното

Въпреки че през последните 10 години на трапезата ни има все по-малко тестени изделия, а повече плодове и зеленчуци, диетолозите предупреждават, че консумацията на месо в България надхвърля здравословните препоръки.
„Разделих годишните количества на изядените продукти на 365 дни и съм удовлетворена, защото много от констатациите в тази статистика са подобрени“, коментира диетологът проф. Донка Байкова.
Според нея най-положителната промяна е намаляването на консумацията на хляб и тестени изделия.
„Преди години имахме висока дневна консумация. Сега тя е понижена за сметка на по-качествените видове. Хората търсят деликатесните и пълнозърнести хлебни изделия“, обясни тя.
Притеснение обаче буди увеличената консумация на месо, която достига около 158 грама на ден.
Препоръките на диетолозите са за не повече от 110 грама дневно.
Положителна тенденция се отчита при консумацията на яйца. Според данните българинът яде средно по половин яйце на ден, което е в рамките на допустимото.
Проф. Байкова отбеляза и значително увеличение на консумацията на плодове и зеленчуци, която вече достига 360-370 грама дневно.
„Това е чудесно. Вече достигаме нормата от минималната препоръка за 400 грама. Можем винаги да ги увеличаваме за сметка на месото“, посъветва тя.
Консумацията на млечни продукти остава на едно ниво, което според диетоложката се дължи на неправилна информираност и страх от лактозна непоносимост или автоимунни заболявания.
Моля, подкрепете ни.





