Скъпо или евтино е в България?
Според Богданов, ръстът на доходите в последните години у нас леко изпреварва ръстът на цените. Те остават сравнително ниски, което е причина да не изоставаме много от европейския стандарт. По негови думи, храните в България са на цени, които са 88% от средните европейски.
Боюклиев обаче акцентира по Нова телевизия, че въпросът е в това качеството да съответства на цената. Той обясни, че трябва по-строга дефиниция на понятието за българска стока. Кисело мляко, направено от вносно мляко или суджук, който е правен от вносно месо, по негово мнение не трябва да се наричат български.
Имаме най-евтините ресторанти в Европа, но най-рядко ги посещаваме, коментира още икономистът от БАН. Богданов пък каза, че средния клас електроника е по-скъп, затова има толкова масова търговия през интернет.
Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов коментира има ли драстично покачване на цените на продуктите в потребителската кошница .
"Няма никъде драстично покачване. Това е годината на скъпите плодове. Там, където е засегната реколтата, имаме по-високи цени и по-стръмни трендове. Имаше много лошо предлагане на зелето. Сега имаме насищане на предлагането. При лука се наблюдава също насищане на предлагането. При основните хранителни продукти захарта прави ръст от 10 стотинки, въпреки че в световен мащаб намалява. Но това е една цикличност. Нямаме никакви резки измемения. В момента сме буквално върху кривите от 2023 година", каза Иванов.
Според Иванов въвеждането на еврото няма да влоши ситуацията, а представлява голяма възможност за страната ни.
"Защо трябва да стане по-зле? 2010 г. минималната заплата е купувала по-малко отколкото минималната заплата сега. Имаме постоянно нарастване. Еврото представлява една добра възможност за България. Не бива да я обричаме преди да сме я взели. Нека да се възползваме от добрите възможности и да не ги губим. "
Председателят на ДКСБТ коментира и защо има ръст на цените на определени продукти в определени магазини и призова потребителите да бъдат по-наблюдателни.
"Това, че средната цена на кашкавала е адекватна, не означава, че няма да намерим в определен магазин проявления, които са свръхвисоки и са разлики от 30-40%. В София има пазарни места, на които на разстояние по-малко от километър на едното место можеш да намериш ябъка по 2 лева, а на другото по 6 лева. Това не значи, че ябълката е поскъпнала с 200%. Въпреки всичко, има доста добра обезпеченост с клиенти точно на такива места. И затова много пъти отправяме призиви към всички нас, потребителите, да се информираме добре. Цената на едро е просто един критерий. В момента нямаме негативни тенденции", заяви Иванов по БНТ.
Моля, подкрепете ни.





