Реклама / Ads
17| 5009 |23.04.2009 НОВИНИ

Яне Янев даде на Миков имена на банда за отвличания

.
Представители на партия „Ред законност и справедливост” връчиха на вътрешния министър Михаил Миков сигнал за организирана престъпна група, която се занимава с отвличания с цел откуп.
 
Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В материалите се посочват четири имена и прякори на предполагаеми членове на групата. “По този сигнал вече се работи, както и по останалите, вече има проверки на Инспектората и “Вътрешната сигурност” – добави Миков.

Михаил Миков запозна ръководството на парламентарната група на РЗС с промените, които МВР предлага в НК като част от мерките, които трябва спешно да бъдат предприети при противодействието на отвличанията. Лидерът й Яне Янев декларира, че неговата политическа сила е за по-радикални мерки в борбата с отвличанията, независимо от обществената чувствителност по този въпрос, и ще се включат активно в една политическа и парламентарна дискусия по промените в НК.

Вътрешният министър поиска подкрепата на ПГ на РЗС и за промени в Закона за електронните съобщения, с които да бъде прекратена практиката за продажба на анонимни sim-карти най-късно през септември т.г. Предвиденият сега в закона гратисен период е до 1.01.2010 г. Министър Миков постави отново въпроса и за разпечатките на мобилните разговори като даде пример с разкриването на двойното убийство в навечерието на Великден в София. Тогава мобилните оператори отказаха справка за телефона на заподозрения с мотив, че нямат дежурства нощем и по празниците.

Лидерът на РЗС Яне Янев изрази принципната подкрепа на тяхната парламентарна група по всички тези предложения на МВР, а също и за нуждата от спешно изграждане на система за позициониране с точност до един метър на комуникаторите. Ангажимент, които мобилните оператори имат по линия на спешния телефон 112. Този метод е в основата на пресичането на престъпната дейност с отвличанията в Литва, Латвия и Естония преди години – подчертаха от МВР.

Депутатите от РЗС внесоха и няколко сигнала, получени в централата на партията от граждани, а също и от служители на МВР. Част от теях свидетелстват за оказван натиск върху свидетели от сливенско от ръководни служители на ДАНС и МВР. Такива примери в РЗС имали още от София, Благоевград и Русе – каза Янев и обобщи, че “често висши служители на полицията по места действат като бизнесмени под прикритие, влизайки в нерегламентирани отношения с хора от сенчестия бизнес”.



 По повод на това твърдение министър Михаил Миков поиска имена и доказателства, защото подхвърлянето на такива твърдения “нерядко има за цел да компрометира тъкмо служители на МВР, които съвестно си вършат работата”. Министърът призова депутатите от РЗС да предадат всичко, с което разполагат, на дирекцията “Вътрешна сигурност” и се ангажира да бъде безкомпромисен към онези полицаи, за които се докажат подозренията.

На срещата в МВР присъства и градският прокурор Николай Кокинов. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5151 |23.04.2009 Б. Борисов: На Станишев и на Миков космосът им пречи . 1| 6598 |21.04.2009 Обсъждат колективен иск на работниците от "Кремиковци" до Международния съд в Хага . 15| 4771 |10.04.2009 Миков: Водачът е длъжен да се съобразява със състоянието на пътищата . 5| 5122 |10.04.2009 Хора на Лупи и Мургина източили милиони от “Кремиковци”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads