Реклама / Ads
5| 5111 |10.04.2009 НОВИНИ

Хора на Лупи и Мургина източили милиони от “Кремиковци”

.
Кремиковци
Близкият кръг около бившата шефка на НАП Мария Мургина и експрезидента на ЦСКА и шеф в "Кремиковци" Александър Томов се разследва за източване на милиони от завода, пише днес Монитор.
 

Близкият кръг около бившата шефка на НАП Мария Мургина и експрезидента на ЦСКА и шеф в "Кремиковци" Александър Томов се разследва за източване на милиони от завода, научил e вестник "Монитор" от източници в разследването.


Според запознати комбинатът не си плащал данъците в продължение на години.

Близкият кръг около бившата шефка на НАП Мария Мургина и експрезидента на ЦСКА и шеф в "Кремиковци" Александър Томов се разследва за източване на милиони от завода, научи "Монитор" от източници в разследването. Според запознати комбинатът не си плащал данъците в продължение на години. Схемата била доста сложна и минавала през множество офшорни фирми.

Далаверата лъснала по време на проверката на НАП срещу Мария Мургина и висши държавни чиновници на агенцията. От няколко месеца тече разследване заради съмнения, че Мургина си е позволявала да толерира определени фирми, които приоритетно да си получават ДДС. Очаква се до края на другата седмица прокуратурата да я привика, за да й бъде повдигнато обвинение за престъпление по служба.

Едно от направленията, по които се укривали данъци на "Кремиковци", било попълването на документи с невярно съдържание. Комбинатът декларирал пред държавата, че работи на загуба, въпреки че реално извършвал множество сделки "на тъмно". Те се сключвали, без в счетоводството на "Кремиковци" да постъпват документи за тях. Така фирмата се изкарвала на загуба или на минимална печалба и дължимият корпоративен данък се укривал.

Освен това комбинатът теглел ДДС, начислен на произведеното, което по-късно потъвало в офшорки, регистрирани в чужбина. Проверяващите обясниха още, че предприятието не плащало и данъците и осигуровките на своите служители. Въпреки това тези пари са били удържани от работниците. В по-голяма част от случаите пък работодателят обяснявал, че осигурява металурзите на по-високи заплати, а реално вкарвал в държавата многократно по-ниски данъци и осигуровки. (Монитор)

 

Frognews.bg напомня, че работниците от „Кремиковци” отново излизат на протест днес. Шествието им тръгва по традиция в 9.00 часа от храм-паметник „Св. Александър Невски”. Металурзите настояват за яснота по въпроса за съдбата на комбината и за изплащане на заплатите и обезщетенията за последните пет месеца. Вчера протестиращите металурзи блокираха няколко булеварда в центъра на столицата, но не постигнаха определени резултати, а синдикалните лидери в предприятието се заканиха да стават все по-остри в действията си. Нов национален браншови протест и палатков лагер в центъра на столицата е планиран през следващата седмица от протестиращите кремиковски металурзи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8017 |19.02.2009 300 милиона лева източили чрез митнически операции . 11| 4948 |18.02.2009 Митниците също си имали "Мургина" . 24| 5150 |18.02.2009 В Съдебната палата всички знаели кой прокурор "пропял" на Мургина . 32| 5204 |16.02.2009 Нямало "теч" по делото на М. Мургина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads