Реклама / Ads
0| 2562 |18.08.2022 НОВИНИ

Янев иска нещо като “Света Инквизиция” да съблюдава морала на кандидат-депутатите в БВ

.
Нещо като “Света Инквизиция” за вътрешнопартийна употреба иска да създаде Стефан Янев в своята партия “Български Възход”. Това стана ясно от брифинг, на който бившият служебен премиер от кабинета на Румен Радев даде, за да обясни какви ще са приоритетите на формацията и каква ще е програмата. В опита си да спечели избиратели той заговори за връщане към договора с “Газпром” като изрази известен скептицизъм около това кой е виновен за спирането на газа - ние или руската компания.
 

Създаване на борд с участието на Българската православна църква си поставя за цел “Български възход”. В него ще влизат още учени от Българската академия на науките, ългарската стопанска камара, бизнес сдруженията и синдикатите. Тяхната задача щяла да е да “съблюдава моралната и репутационна тежест на кандидат-депутатите” на Янев, които щели да напускат парламента, ако загубят доверието пред борда.

 

Казано иначе - надпартиен орган да решава вътрешнопартийните въпроси. 

“Майката на всички проблеми” според Янев е демографската катастрофа. Бившият служебен премиер и лидер на БВ представи и статистиката за това, че българите са най-бързо изчезващата нация. 

 

“Аз и ПП "Български възход" смятаме за необходимо 3 млн. души с български произход, живеещи в традиционни български диаспори да получат статут на български граждани", каза Янев.  

 

Втора цел на партията е промяна на данъчните система. По думите му става въпрос за прогресивно подоходно облагане. 

 

Третата цел на формацията е принципът на меритокрация и мандатност в обществения сектор, което означава конкурсно начало за всяка длъжност в обществения сектор, мандат и тест за професионално израстване преди всяко следващо назначение. 

 

Така и не стана ясно кои са приемливите за Янев партньори. БВ не чертае "червени линии" и няма предварителни условия към никого. Казано по друг начин - всеки е приемлив партньор, стига да приема условията на БВ. 


"В момента газа е една от темите, която доминира дневния ред на обществото предвид непредвидимостта и грешните управленски решения на коалицията, която доскоро ни управляваше. Коалицията, която на базата на авантюризъм в политиката ни остави инфлация от двуцифрено число и заплаха от глад и студ през зимата. Да, бих тръгнал на разговори с всички възможни доставчици, включително и "Газпром", каза още Стефан Янев. 


Според него решаване на въпроса с възможните искове за неизпълнени ангажименти от страна на "Булгаргаз" трябва да бъдат решени с "Газпром". 


Той попита дали "Газпром" ни спря газа или ние си го спряхме сами. 


"Не се казва ние какво не направихме. При условие, че другите европейски държави го направиха и намериха начин да се разплащат и да си получават определените количества, защо ние не го направихме?", попита още Янев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2588 |18.08.2022 Омбудсманът иска спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ . 0| 2895 |17.08.2022 Радан Кънев иска ЕК да спре екстрадицията на руснаци, противници на режима на Путин . 0| 2862 |17.08.2022 Радан Кънев иска от ЕК ясни препоръки за спиране екстрадицията на руски граждани . 0| 2905 |17.08.2022 Държавата да реши водната криза в Своге, иска зам.-кмета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads