Реклама / Ads
5| 2846 |23.11.2021 НОВИНИ

Янев: Може би до дни пострадалите от ада на АМ ”Струма” ще се приберат. Обмисляме да обявим ден на траур

.
Източник: БГНЕС
Република Северна Македония загуби 46 живота. Това е страшна трагедия, която се случи в македонски автобус, прибиращ се от Истанбул. Споделям искрените си съболезнования на македонския народ. Сътрудничеството между двете държави за изясняване на всички подробности около случилото се е на високо ниво. Тежката катастрофа е довела и до известно сближаване между София и Скопие заради конфликта с членството на РСМ в ЕС.
 

Това стана ясно по време на извънреден брифинг в Министерския съвет, който дадоха българският премиер Стефан Янев и македонския му колега Зоран Заев.

 

Двамата коментираха трагедията, случила се късно снощи на АМ "Струма" в района на село Боснек. 46 души заагинаха, сред които и 12 деца. Седем други са се спасили от горящия автобус. В РСМ Вече е обявен ден на траур, предстои българската страна да вземе решение дали и у нас да бъде обявен такъв като знак за солидарност.

 

"Премиерът Заев имаше възможност да ги посети. Аз също се срещнах се с тези хора. Общото заключение на медиците е, че травмите са относително леки. За психическите им травми е рано да се говори. Да се надявам, че до един – два дни състоянието им ще позволи да се транспортират до местата, където те желаят и техните близки ги очакват. В координация сме с премиера Заев от ранните часове тази сутрин. Българските власти и властите на РСМ имат координация с министрите и органите, които извършват разследването. Създадена е координация на всички нива между двете държави. Надяваме се от разследването да научим онези поуки и уроци, които ще ни предпазят от допускането на подобни инциденти в бъдещето“, допълни премиерът.

 

Стана ясно името на туристическата фирма, но предмет на разследване е дали тя е била изрядна. Стефан Янев и Зоран Заев отказаха да дадат повече подробности, за да не се попречи на разследването.

 

“Има информация по всички въпроси, но тя е част от следствието. Сутринта направих призив към колегите, апелирам към професионалната ви етика - трябва да има баланс между информацията, която даваме, информацията от разследващите органи и чувствата на семействата на загиналите”, посочи още Янев.

 

"Трагедиите са общи, трагедиите са това, което ни докосва, това, което ни прави хора и съпричастни – без значение от каква националност са хората, които вече не са между нас", коментира българският премиер и заяви - има затопляне на отноешенията между България и РСМ заради българското вето по преговорната рамка за присъединяването на Скопие към ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5172 |23.11.2021 Русинова: Адът на ”Струма” може да се случи по всички български пътища . 7| 3808 |22.11.2021 Слави Василев: Румен Радев постигна всичко, каквото може да се постигне в политиката . 8| 3723 |22.11.2021 Учени: „Делта“ вариантът може да се самоунищожава заради многото мутации . 0| 2820 |22.11.2021 Още тази седмица новите 240 може да влязат в Парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads