Реклама / Ads
70| 5521 |23.04.2013 НОВИНИ

Я. Янев настоява за реакция на Прокуратурата по повод корупционни схеми в енергетиката

.
Яне Янев Източник: Булфото
Председателят на партия „Ред, законност и справедливост” Яне Янев настоява за адекватна реакция на Прокуратурата по подадените от него сигнали за гранд-корупционни схеми в енергетиката, се казва в открито писмо на Яне Янев до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, съобщават от пресцентъра на РЗС.
 

Пълният текст на отвореното писмо гласи: Преди повече от два месеца в качеството ми на председател на Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта Ви предоставих документи по неправомерно прекратени досъдебни производства. От данните се налага основателният извод, че е осъществявана търговия с влияние в енергийния сектор и на практика определени лица са действали като организирана престъпна група с цел да набавят облаги за себе си. Сред тях има представители от високите етажи на изпълнителната власт. Бяха наложени наказания и започнати дисциплинарни производства срещу прокурори. Обществото не е наясно докъде стигнаха.

Получих уверението, че Прокуратурата ще предприеме всички необходими мерки за бързо разследване. До момента резултат няма. 
Трайните корупционни схеми в сектор енергетика оказват пряко влияние върху доходите на всеки един български гражданин. Обществото трябва да разбере къде се корени проблемът, колко пари са били източени чрез корупционни схеми и комисионни от сектора, а виновниците да бъдат изправени пред съда. 
На фона на това неприемливо забавяне станахме свидетели на светкавично разследване по повод анонимен сигнал за подслушване. Безспорно това е съществен въпрос за функционирането на демокрацията, но той касае значително по-тесен кръг от хора. Нещо повече, прекият финансов ефект е стотици пъти по-малък. 
Възниква въпросът: Защо в единия случай се действа светкавично и прокурорското разследване приключва за дни, а в другия, който касае всички български граждани, Прокуратурата мълчи с месеци? Оказва се, че енергийната мафия е свещената крава на прехода. Милиони и милиарди се източват през договори, ощетяващи държавата, и корупционни схеми с участието на високопоставени представители на изпълнителната и съдебната власт. 

Уважаеми г-н Главен прокурор,
Настоявам за адекватна реакция на Прокуратурата по подадените от мен сигнали за гранд-корупционни схеми в енергетиката. Българският народ има право да разбере на какво се дължат високите сметки за ток. Живеем в правова държава и омертата за недосегаемост на енергийната мафия час по-скоро трябва да падне, пише в писмото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 6017 |21.04.2013 Яне Янев иска властта, за да вкара министри в затвора . 5| 5912 |20.04.2013 Яне Янев: Социолозите да мълчат и да не се маскарят . 40| 8730 |20.04.2013 Янев забърка Първанов в офшорки, Първанов го плаши със съд . 32| 5020 |15.04.2013 Янев: Кажете кои са подслушваните?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads