Реклама / Ads
7| 8480 |17.10.2016 НОВИНИ

Жалко и тъжно! Прокуратурата моли медиите за подкрепа

.
Ченалова уплаши прокурорите!
Отправяме апел към медиите да дадат своята подкрепа на прокуратурата и съдебната система, защото само с укрепване на общественото доверие към институциите можем да постигнем успехи в борбата с престъпността – било тя битова, организирана или корупционна. Това се казва в становище на Асоциацията на прокурорите в България.
 
Позицията е отговор на откитото писмо на Румяна Ченалова, в което тя остро критикува работата на прокуратурата и главния прокурор Сотир Цацаров. Бившата съдийка, която заедно с Владимира Янева са главните героини от скандалните записи "Яневагейт", обвини Цацаров в избирателни и манипулирани проверки, намеса в дела, липса на контрол и отказ да разследва определени случаи, сред които и "Яневагейт", а също и изнесената от банкера Цветан Василев информация за КТБ и други незаконни дейности.

“Царят е гол“ и това не може да се промени. Днес ще заглушите моя глас, утре нечий друг. Властта е във Вас, но е безсилна срещу истината”, заявява Ченалова. Причината за нейното писмо пък е, че главният прокурор заяви, че "аферата КТБ ще бъде пратена в съда напролет. Времето на Ченалова също наближава“.

Асоциацията на прокурорите пък отхвърлят "внушенията", че "действат под команда и в защита на нечии лични или престъпни интереси и  определяме тези твърдения като манипулативни и популистки". Според позицията им с разпространението им в обществото умишлено се насажда усещане, че прокурорите са безволеви и инертни личности.

"Твърдим, че прокурорите изпълняват стриктно и безпристрастно своите професионални задължения, които Конституцията и законите им вменяват.  През 2015 г сме  внесли в съда  33 411 наказателни дела, като 97 % от тях са приключили успешно с влязла в сила осъдителна присъда", се казва още в писмото, но не се посочва колко от тези дела са срещу висши представители на властта и бизнеса.

"Не приемаме хора със спорна професионална репутация да поемат знамето на борци с неправдите и да атакуват  безскрупулно  и манипулативно нелекия труд на стотици прокурори", се казва още в съобщението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8980 |13.10.2016 Панов: Прокуратурата да провери твърдения на Цв. Василев и "Яневагейт" . 0| 3990 |10.10.2016 СГС върна делото срещу Герман Костин в прокуратурата . 2| 6243 |10.10.2016 Красимир Янков: Прокуратурата е независима, но прокурорите са живи хора . 0| 3786 |06.10.2016 Съдът върна на прокуратурата делото срещу бившия зам.-кмет на Плевен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads