Реклама / Ads
8| 4911 |16.11.2015 НОВИНИ

Пак искат оставката на Цацаров, ВСС се зае със записите "Янева-Ченалова"

.
Сотир Цацаров
Пред Съдебната палата тази вечер от 18:30 ч. е организиран пореден граждански протест за оставката на Сотир Цацаров под надслов „Да спрем опраскването на съдебната реформа в Парламента! #ОСТАВКА на главния прокурор и разпускане на ВСС!“ Междувременно сайтът Биволъ пусна поредната порция компрометиращи записи от сагата „Владимира Янева-Румяна Ченалова”. Ето за какво се говори в тях.
 

„Разговарял съм с Владимира Янева до момента, в който срещу нея е образувано досъдебно производство“. – коментира миналия четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров.

 

Той не опроверга автентичността на разговорите и дори заяви, че Янева „излагала факти“. В същото време отрече да е бил притискан от Бойко Борисов да „опраска“ Янева.

 

От публикуваните до момента записи между Янева и Ченалова се разбира, че разговор с Янева е имало на 14 февруари 2015, петък. Това е ден след като Бойко Борисов от Брюксел прочете присъдата за 400 години затвор за „Червеи“.

 

Седмица по-късно, в четвъртък 19 февруари, ВСС отстрани съдийката по предложение на главния прокурор. Цацаров се аргументира с образувано досъдебно производство срещу Янева. На заседанието стана ясно, че на 17 февруари, вторник, прокуратурата е образувала дело по „Червеи“ срещу известни извършители – бивш служител на МВР и административния ръководител на градския съд Владимира Янева. Така излиза, че Цацаров отрича да е водил разговори с Янева след 17 февуруари.

 

Съществува обаче признание на Янева пред Ченалова, че Сотир Цацаров лично е говорил с нея на 18 февруари вечерта по телефона. Повод за обаждането е било да и съобщи за образуваното досъдебното производство:

 

Владимира Янева: „И вече вечерта Сотир ми звъни в 7 или 8 и ми казва: Искам от мен да го разбереш. Утре ти внасям в Съвета, че е образувано… Не, образувано е производство срещу тебе и утре ти внасяме в Съвета отстраняването.“

 

Ако това е вярно, главният прокурор Сотир Цацаров е излъгал най-безсрамно, или както се казва в популярния народен говор: Сотир „лъже като дрът циганин“

 

Резултатът от разговора е, че Янева е предупредена какво я очаква. На следващия ден тя си общува с председателя на ВАС Георги Колев, който и съобщава какво се случва на заседанието на ВСС. След като разбира, че рискува да бъде привлечена като обвиняема и отстранена автоматично, Янева нарежда на „Жоро“ да „сговаря хората“, за да я отстранят по по-благоприятния член на ЗСВ. До момента Владимира Янева отказва да коментира разговорите.

 

Междувременно ВСС подхвана сайта "Биволь" заради въпросните записи. Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията" към  Висшия съдебен съвет разгледа на свое заседание днес постъпили материали във връзка съз записите и реши да извърши проверка, която да включва:

 

- изслушване на нейно извънредно заседание на 18.11.2015 г. на вероятните участници в публикуваните в интернет сайта „Биволъ" разговори - съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова;

 

- изпращане на открит призив към интернет сайта „Биволъ" за предоставяне на всички налични записи;

- изпращане на писмо до Върховната касационна прокуратура с искане за получаване на постоянна информация при новооткрити обстоятелства по образуваната в Софийска градска прокуратура проверка.

 

След изпълнение на това решение и съобразно резултатите от него, ще бъдат преценени по нататъшните действия на Етичната комисия.

В заседанието на комисия „Професионална етика и превенция на корупцията" участваха нейните членове: Даниела Костова, Галя Георгиева, Галина Карагьозова, Мария Кузманова, Юлиана Колева, Незабравка Стоева, Васил Петров и Румен Боев. Членовете на Етичната комисия Ясен Тодоров и Димитър Узунов си направиха отвод с оглед осигуряване на безпристрастност на проверката. На заседанието на комисията присъстваха и други членове на Висшия съдебен съвет - Соня Найденова, Светла Петкова, Калин Калпакчиев, Каролина Неделчева, Юлия Ковачева и Милка Итова.

 

Комисията установи, че събраната до момента информация от Върховна касационна прокуратура сочи, че е образувана проверка за събиране на данни за евентуално извършени престъпления по чл. 145 а от Наказателния кодекс и чл. 339 а от Наказателния кодекс. Установено е, че изтеклите в електронния сайт „Биволъ" записи не са резултат от прилагане на специални разузнавателни средства по отношние на съдиите Ченалова и Янева.

 

На запитване на комисията „Професионална етика и превенция на корупцията" с молба за предоставяне на всички записи, с които разполага сайтът „Биволъ", и информация за техния източник, е получен отговор, в който е посочен линк за сваляне на публикуваните до момента. В него главният редактор на сайта Атанас Чобанов заявява, че записи, които все още не са публикувани, не може да бъдат предоставени, и дори да му бе известен източникът, не би го разкрил. В отговора се напомня, че записите са получени на платформата за анонимно споделяне „Болканлийкс" с пояснение, че са публикувани от „Биволъ" след добросъвестна проверка, при която не са установени следи от монтаж, отстраняване или добавяне.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7219 |12.11.2015 Фрог око: За профукване на милиони пак искат уволнение на зам. министър Грудев . 6| 5901 |10.11.2015 Градският съвет на БСП – София прие оставката на Изпълнителното бюро . 4| 4278 |02.11.2015 Реформаторите искат да се броят бюлетините за общински съветници в Ловеч . 1| 4330 |01.11.2015 Жалбите в ОИК не спират въпреки ниската избирателна активност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads