Реклама / Ads
5| 5529 |30.06.2010 НОВИНИ

Янев вади списък на прокурори с политически поръчки

.
Решението за оставката на предишния председател на ДАНС Петко Сертов е взето насила в кабинета на министъра на вътрешните работи.
 

Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на РЗС Яне Янев. На Сертов му е била дадена готова написана папка да подпише, подчерта Янев. По същия начин, добави той, е постъпвано с определени прокурори. Това е долнопробна полицейщина, която трябва да бъде прекратена, категоричен е Янев. Той отказа да назове кои прокурори има предвид, но обеща, след като излезе докладът на ЕК да назове конкретни магистрати, как и на каква цена изпълняват политически поръчки.

Яне Янев съобщи, че до края на седмицата РЗС ще информира еврокомисаря по правосъдието за състоянието на съдебната система и кой всъщност пречи на реформите. По думите на Янев в изпълнителната власт селективно се изваждат схеми и далавери на определени магистрати, които не могат да бъдат заставени да правораздават в полза на определени политици и да изпълняват политически поръчки. „Ние настояваме ВСС като е казал А, да стигне до Я и да разкрие всички магистрати без изключение, в това число някои поръчкови прокурори, които са се превърнали в пожарникари, изпълняващи командите на Борисов и Цветанов, без да се съобразяват с никакви законови правила", заяви Янев.

Той добави, че има прокурори, викани в кабинети на министри и им е разпореждано какви постановления да пишат.
Някои от тях са се осъзнали и вече съжаляват, че са се поддали на този натиск, добави Янев. Лидерът на РЗС заяви, че има тройна парализа в правоохранителната система и посочи, че са парализирани системата на МВР - поради липса на мотивация, съдебната система - от скандалите, парализирана е и възможността гражданите да отправят искания и оплаквания към омбудсмана, който е с изтекъл мандат от повече от два месеца. И тази тема не се повдига в обществото, коментира Янев, изразявайки съмнения, че текат тайни задкулисни договорки - „между управляващата партия и Гиньо Ганев, за да продължи да изпълнява определени политически поръчки."
Янев посочи още, че е недопустимо в една правова държава в продължение на 9 месеца най-висшестоящият орган в съдебната система - ВСС, да стои непопълнен.

Парламентът трябваше още през месец декември да избере двама члена на ВСС. Сега сме краят на юни и това още не се е случило, подчерта Янев. Според него случващото се в правоохранителната система и полицията показва немощ и нежелания за реформи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5156 |10.06.2010 Прокурори искат 22 години затвор за Маргините . 1| 4988 |08.06.2010 Прокурори изтърваха втори нагъл от ареста . 3| 6482 |05.06.2010 Кметът на Банско "се дава" на прокурорите . 14| 5104 |04.06.2010 Разследват много полицаи, съдии и прокурори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads