Реклама / Ads
2| 5187 |08.12.2014 НОВИНИ

Януари ще е готава административната реформа в МВР

.
До 10 януари ще бъде готов планът за административна реформа в МВР. Това каза през журналисти шефът на МВР Веселин Вучков след Националното съвещание на ведомството.
 

Очаква се много места в администрацията да бъдат закрити, а служителите пратени в звената, отговорни за борба с битовата престъпност. Именто тя ще бъде акцент на това управление, стана ясно от думите на Вучков.

 

Според него МВР е на минимума на своите сили. Към днешна дата възнаграждения от МВР получават 47 768 служители. Съкращенията за последните 4 години са малко над 19 %. Тази година от 1 януари до сега напусналите системата са 3716 души, новоназначените са 1044, представи конкретни данни Вучков.

 

По думите му, се забелязва тревожна тенденция в контекста на новия бюджет за догодина, че от кадрова гледна точка МВР е на минимума на своите сили да изпълнява тежки антимиграционни задължения, ведомството е поставено в условия на намаляващ бюджет и все по-справедливи искания да има повече униформен състав. В началото на януари ще обявим плана за административна реформа на МВР, обеща министърът.

 

На съвещанието се е решило шефовете на областни дирекции и на РПУ-та да проведат среща с професионалните ръководители на национално и регионално ниво.

 

Като акцент на съвещанието е изведено работата по провежданите досъдебни разследвания в МВР по правилата на НПК.

 

Изведохме работата по тях като основен, централен приоритет. Това е безусловно наше изискване към всички областни ръководители на полицията и това ще е основен критерий за тяхната дейност, разясни Вучков.

 

Той е разпоредил до 10 януари да се проведат срещи с всички административни ръководители на районни и окръжни прокуратури по основните проблеми - процесуално-следствени действия, извършвани от служители, които не са щатни дознатели, бройка на дознатели, работа само с наблюдаващ прокурор.

 

На второ място като приоритет идват мерките срещу ширещата се престъпност - до същата дата трябва да има проведени регионални срещи с местните общински съвети и кметове за уточняване на алгоритми за изграждане на системи за видеонаблюдение.

 

Навсякъде, където такова вече има, със сигурност още първите месеци се намалява регистрираната престъпност с 1/3, по-лесно се регистрират извършители на ПТП-та, аргументира се силовият министър.

 

По думите му, трябва да се разгледа въпросът с нови структури на щатовете, униформеният състав да бъде увеличен.

 

Третият топ приоритет на МВР ще е да даде гаранция, че системата ще бъде деполитизирана и ще има ясна линия между политическа и професионална дейност. Мисля, че с моя екип можем да докажем, че политическо влияние няма да има, зарече се Вучков.

 

Той сметна, че е необходимо да се направи анализ отново на ситуацията на границата ни с Турция и да се прецени дали извънредните разходи за справяне с миграцията не може да се ограничат с назначаване на нови гранични служители, а не с командироване на служители от други градове.

 

Социалните нива на защита по отношение служителите на МВР ще бъдат запазени. Ако има промени от догодина, те се отнасят само за новоназначени служители, коментира Вучков по отношение на пенсионната реформа, която се предвижда да продължи и през 2015 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5946 |28.11.2014 Насрочиха две от делата срещу Цветанов за януари . 8| 5309 |14.11.2014 Възрастта за пенсия расте с 4 месеца от 1 януари . 3| 4684 |18.07.2014 Още през януари френските служби разбрали самоличността на атентатора . 14| 5614 |24.04.2014 Цацаров: 81 свидетели са разпитани по случая Пенгезов от януари 2013 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads