Реклама / Ads
7| 6836 |24.10.2013 НОВИНИ

Ясен Тодоров от ВСС: Не действаме като пожарна срещу прокурор Костов

.
Източник: Булфото
Шефът на Етичната комисия към Висшия съден съвет (ВСС) Ясен Тодоров заяви, че още не е взето решение за съдбата на ръководителя на Специализирана прокуратура – Свотлозар Костов. „Няма образувано дисциплинарно производство срещу него. Не действаме като пожарна команда, веднага да тръгнем да го бесим. Трябва да проверим фактите по случая. Ако се окажат неверни, твърденията му олекват”, допълни магистратът.
 

Припомняме, че в предаването на Люба Кулезич по Нова тв Светлозар Костов обвини Висшия съдебен съвет, че конкурсът за шеф на Апелативната специализирана прокуратура (АпСпП), спечелен от Даниела Попова, бил с предизвесен край. Също така съществувало задкулисие, че е оказан натиск върху третия кандидат за поста Димчо Георгиев да се оттегли от конкурса, че ВСС е дирижиран от организираната престъпност, че не е обезпечил кадрово спецпрокуратурата, където работели само шестима обвинители.

"По повод това, че аз съм провалил кандидатурата на прокурор Светлозар Костов, си прерових архива и установих, в качеството си на инспектор към ВСС, че имаше шест сигнала срещу прокурор Светлозар Костов по делото „Октопод” и всички те са приключили с извод, че липсват данни за извършено нарушение. Даден е пълен комфорт на прокуратурата да води разследване спокойно, без никакъв натиск. Той ни упреква, че е имало неоснователни нападки към него", обясни Тодоров.
 

Ясен Тодоров смята също, че Костов правил тежки внушения на обществото за правосъдната система. А те са, че тя пазела гърба на родната престъпност. Именно заради тези изказвания на Костов била сезирана Етичната комисия към ВСС. Тодоров упрекна Костов и за изказването му, че неговата прокуратура работи на "куц крак", тъй като имало 6 щатни прокурори в нея. „Непрекъснато има от 6 до 8 прокури, които са командировани. Дори днес са назначени 13 прокурори и петима следователи”, подчерта Тодоров в "Лице в лице".

 

Той се опита да разсее впечатлението, което главният прокурор Сотир Цацаров остави, че неглижира делото „Октопод”. „Това не е вярно, че се подценява делото.   Даже за да се подпомогне работата на прокурор Костов, главният прокурор го командирова в Софийска градска прокуратура”, защити шефът на Етичната комисия държавният обвинител.

 

Малък коментар: Прокурорът Светлозар Костов каза, че конкурсът е бил предрешен. Да, наистина приличаше на такъв, защото спечелилата с 19:0 гласа Даниела Попова е близка, ама много близка със заместник главния прокурор Борислав Сарафов. Поне така се говори упорито в магистратурата. Даже и други неща се говорят, но ще ги сестим.

Тодоов се възмущава, че Костов говорил за задкулисие. А няма ли? Та то се вижда и от самолет! Сега ли Ясен Тодоов чува за него? Сигурно и за корупцията не е чувал... Старите хора казват, че никога не е късно да станеш за смях. Ясен Тодоров е ярко доказателство за това. Да отричаш очебийни неща, за които ЕС и ЕК ни набиват обръчите от години, е все едно да твърдиш, че край селския нужник ухае на "Кристиан Диор"... Прокурорът Костов не каза нищо по-различно, нито повече от това, което докладите от Брюксел пишат повтарят от толкова време. Ясен Тодоров със  сигурост знае доста неща, но знае и закона на омертата. Все пак ще открехнем завесата и ще подскажем, че в скоро време ще се заговори публично и за кръговете на влияние в магистратурата. Дали няма да видим и неговото име в някой от тях?

И накрая: прокурорът Костов поне има смелостта да каже какво мисли. Дори и под влияние на емоциите. Има ли такава смелост Ясен Тодоров? Или най-важно за него е спазването на омертата: за магистратурата или добро - или нищо. Всъщност Тодоров е много зает човек. Той тряба да проверява съвестно водопада от сигнали на обвиняеми срещу магистрати. Ах, колко благородно!

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6653 |15.10.2013 Борислав Сарафов: Бопаджията Орлин Тодоров е участвал в изнудване и отвличане . 9| 5136 |10.10.2013 Ще съдействаме за ромите във Франция . 18| 5539 |28.09.2013 Румяна Тодорова: Пред здравеопазването всички сме равни . 46| 4848 |25.07.2013 Орешарски: Правителството има ясен план

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads