Реклама / Ads
19| 5170 |09.12.2022 НОВИНИ

Явор Божанков е аут от ПГ на БСП. Това се случи, след като обяви, че Русия е агресор

.
Явор Божанков и Корнелия Нинова
След изслушване на Явор Божанков, Общото събрание на Парламентарната група на коалиция „БСП за България“ взе единодушно решение за изключването на Божанков от групата. Това съобщиха от партията. Явно в левицата не търпят различно мнение. БСП не са се отърсили от своите авторитарни модели.
 

От партията мотивират решението си за изключването на Явор Божанков от ПГ на „БСП за България“:

 

Правилникът на парламентарната група предвижда: „Чл. 26 (2) Всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява.

 

(3)… Парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. Решението се приема с мнозинство от две трети от членовете на Парламентарната група.“

 

Причина за това решение стана изказване и гласуване на Божанков за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, въпреки решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува „против“.

 

Парламентарната група на „БСП за България“ призова Явор Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата.

 

Това не е първият разрив между Явор Божанков и БСП, респективно лидерът на формацията Корнелия Нинова. На 4-ти ноември Нинова поиска Народното събрание да освободи Божанков от Правната комисия в парламента. Причината за това е, че в Правната комисия се разглеждат промените в Изборния кодекс. Целта на Нинова, ГЕРБ-СДС и ДПС е връщането на хартиената бюлетина.

 

Очевидно в това виждане Божанков се разминава със своя лидер. Тогава Божанков определи, че в това няма нищо драматично и не е изненадан, въпреки че председателят на левицата Корнелия Нинова е поискала парламентът да го освободи. Самият Божанков отрече да има конфликт с ръководството. Въпреки, че бе включен в състава на Комисията по конституционни въпроси, явно от БСП не са успели да потушат вътрешните убеждения на депутата.

 

Днес от трибуната на НС Божанков определи, че Русия е агресор, след като нападна Украйна. Той посочи, че целият цивилизован свят е застанал на страната на Украйна. Европа също подкрепя Киев. България е изправена пред цивилизационен избор. В днешния ден НС прие оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна.

 

Със 148 гласа "за" в Народното събрание бе прието оказването на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна. БСП и "Възраждане" гласуваха против решението. По време на дебатите Корнелия Нинова посочи, че Явор Божанков има различно мнение от това на ПГ на БСП, но в крайна сметка според Нинова не е важно мнението на един, а това на цялата група, т.е. тя изтъкна, че е важен колективизмът пред индивидуализма - постулат, типичен за тоталитарното мислене и управление на БКП, чиито наследници са БСП. Толкова години БСП така и не се разграничи от своето комунистическо минало, а на свеки празник лидерът на партията поднася цветя на паметника на Тодор Живков в гр. Правец.

 

Явор Божанков единствен от БСП гласува "за" изпращането на военна помощ. В емоционална реч той заяви от парламентарната трибуна: "Аз съм абсолютно убеден в своята позиция, с ясно съзнание какви последствия може да има тя за мен, но съм убеден в едно - Русия няма да спечели тази война".

 

Малко по-късно парламента ратифицира споразумението между Министерството на отбраната на България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение. Мнозинството в Народното събрание гласува на първо четене ратификацията на Споразумението между Министерствата на отбраната на България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Документът беше подкрепен със 130 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход". Със 36 "против" бяха от БСП и "Възраждане". Депутатите приеха срокът за внасяне на предложения между двете четения да е 3 дни.

 

Явор Божанков е част от младите и прогресивни членове на БСП. С днешното решение партията доказва, че изобщо няма намерение да "скъса" с миналото и своите руски зависимости. Говоренето в публичното пространство за реформиране на БСП е само привидно.

 

Днешният ден доказва, че БСП е свързана с Русия и се страхува да не обиди Федерацията. Като български граждани е редно да се запитаме: "Чий интерес защитава тази партия?" Отговорът е очевиден. От Левицата не се притесняват за нашата проевропейска ориентация, тъй като сме пълноправни членове на Европейския съюз и НАТО. Страните от ЕС отдавна подкрепят Украйна с оръжия и с финансови средства. БСП не се вълнуват от мнението на европейските ни партньори, както дали ще направим добро или лошо впечатление, защото в крайна сметка БСП са последователни в своята линия на поведение. Те никога не са я променяли. И това е много, много тъжно.

 

С освобождаването на Явор Божанков от парламентарната група от БСП ясно доказват, че не търпят различно мнение. БСП не са се отърсили от своите авторитарни модели, въпреки, че вече 33 години живеем в демократични времена. Столетницата чувстват по-голяма привързаност към Русия, отколкото към Европа. Днес маските паднаха, или поне част от тях.

 

Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6229 |09.12.2022 Явор Божанков: Русия е агресор. България е изправена пред цивилизационен избор . 2| 3096 |09.12.2022 Румен Миланов: Границата ни е фронтова линия, нужно е сериозно финансиране . 2| 3005 |08.12.2022 Корнелия Нинова за Шенген: Това е политическа присъда за несвършена работа . 8| 3953 |07.12.2022 Петър Москов: Когато номинираш Габровски и говориш за Меси, това е нелепо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads