Реклама / Ads
13| 6229 |09.12.2022 НОВИНИ

Явор Божанков: Русия е агресор. България е изправена пред цивилизационен избор

.
Явор Божанков
Депутатът от БСП Явор Божанков посочи, че с нападението си над Украйна, Русия затвърждава ролята си на агресор. България се намира в ключов момент, когато е необходимо да направи своя цивилизационен избор. Това каза от парламентарната трибуна социалистът Божанков.
 

Депутатът от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков се изказа от трибуната на Народното събрание по дебата за решението за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна.

 

Божанков посочи, че Русия е агресор, защото е нападнала Украйна: "България трябва да направи своя цивилизационен избор".

 

Божанков припомни, че не отдавна Русия ни е обявила за неприятелска страна, макар че не е имала основания за това, тъй като нито сме изпращали оръжие, нито сме участвали в конфликта. Депутатът посочи, че няма нищо общо "историческата благодарност, няма нищо общо нашето уважение към руската култура с действителността днес и с факта, че Русия е агресор, и с факта, че Русия нападна Украйна. Божанков изтъкна, че "целият цивилизационен свят зае тази позиция."

 

Депутатът посочи, че това е исторически момент "не само за България, но и за Европа. Решението е важно, то е символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор." Той подчерта: "Тук делението на цивилизационен и нецивилизационен свят е истинско. От едната страна е Русия, Северна Корея, Сирия, Беларус – само диктаторски режими, от другата страна е целият демократичен, свободен свят - модерните свободни, демократични държави".

 

Божанков изтъкна, че страхът не е работещо решение, нито може да бъде възприет като метод на действие: "Не трябва българските граждани да се плашат. Те се плашат с политическа цел, защото такова настроение има, но нашата работа като лидери, нашата отговорност е да водим  българския народ и макар да е трудно, макар хората да са изградили някакво мнение, ние трябва да водим и тях, а не да гледаме общественото мнение, накъде духа вятърът, да опънем платната и да се носим по течението на обществения дебат."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3310 |09.12.2022 Русия върна на САЩ баскетболистката Бритни Грайнър в замяна на “търговеца на смърт” Виктор Бут . 10| 4101 |08.12.2022 Кремъл: Русия възнамерява да освободи територията на Украйна, която анексира . 2| 3092 |08.12.2022 Узбекистан тръшна вратата на Русия за газов съюз . 4| 3122 |07.12.2022 Нов пакет от санкции готви Европа за Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads