Реклама / Ads
14| 5878 |10.12.2022 НОВИНИ

Явор Божанков, свободен човек: Президентът каза, че Русия ще спечели тази война. Не, няма да я спечели!

.
Явор Божанков
Божанков не е изчезнал. Той е в САЩ, където е заминал с разрешение на ръководството. Това каза по телефона за Фрог нюз човек от пресцентъра на БСП неотдавна. Повод за това обяснение бе отсъствието на депутата от парламента в продължение на няколко дни. Потърсихме го, но телефонът му беше изключен.
 

Пошегувахме се и на свой ред отговорихме на човека от пресцентъра: Защо го пускате този Божанков в Америка? Изпратете го в Русия, в Москва, да черпи от извора за "специалната военна операция" и за грандиозните победи на Путин. В САЩ ще му размътят главата на момчето и ще го изгубите…

 

Пошегувахме се тогава, но то пък точно така стана…

 

Върна се Явор Божанков от отвъд океана и вече не е част от парламентарната група на БСП. Бе изключен с единодушие. Причина за това бе изказването и гласуването на Божанков за предоставяне на военна помощ за Украйна. По този начин той отхвърли решението на Националния съвет на БСП да се гласува „против“. Докато Божанков говореше от трибуната, депутатите на левицата от първия ред гледаха като препарирани. Партийната зависимост не даваше възможност на мозъците им да проумеят нещо много просто: младият техен колега казваше истината, а за тях истината е собственост на Путин, Митрофанова и Нинова…

 

Ето думите на Божанков за твърденията на БСП, че ако изратим военна помощ на Украйна, това означава война за България:

 

"Не мога да се съглася, че това ни въвлича във войната. Македония също изпрати. Никой не трябва да се плаши. Нашата работа като лидери е да водим българския народ и макар да е трудно, ние трябва да водим този народ. Това е исторически момент не само за България, но и за Европа, решението е важно и е символично и ще постави България по пътя на нашия цивилизационен избор. Русия ни обяви за неприятелска страна, без да изпращаме оръжие, без да участваме в конфликта. Няма нищо общо историческата благодарност и култура, а с факта, че Русия нападна Украйна.

 

И тук делението на Русия, Северна Корея, диктаторски държави, а от другата страна – модерните демокрации. Ще е твърде лицемерно България да иска да е част от Програмите за възстановяване и развитие, но да не е част от помощта за население, което стои на тъмно. Жени и деца на минусови температури са подложени на системен терор и геноцид от руската армия. Този дебат се води само тук. Оттук на Запад и в свободния демократичен свят такъв дебат няма.

 

Нормално е много българи да бъдат объркани. Президентът каза, че Русия ще спечели тази война. Източници на руската пропаганда и дезинформация казват същото, но месеца това не е тъй очевидно. Когато човек пътува и се среща с други свои колеги от други западни страни, това също не е така очевидно. И такава тема там наистина няма. Без да съм експерт по тази тема, се съгласявам с това, че след време ще ни съдят за това, какво сме казали и как сме гласували. Аз съм абсолютно убеден в своята позиция. С ясното съзнание какви последствия може да има за мен, как може да се разчете, но съм убеден в едно и искам да го кажа от тази трибуна. Ще дойде ден, в който ще разговаряме кой е бил прав. Ще се носи отговорност. Русия няма да спечели тази война".

 

Изказването му беше съпроводено от аплодисменти от залата.

 

Божанков има право да се гордее, че е свободен човек със собствено мнение. В БСП ще продължат ли да се гордеят, че са пионки на Кремъл?

 

А къде е президентът? Още ли вярва, че Путин ще победи в зловещата война, която започна?

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5226 |09.12.2022 Явор Божанков е аут от ПГ на БСП. Това се случи, след като обяви, че Русия е агресор . 13| 6268 |09.12.2022 Явор Божанков: Русия е агресор. България е изправена пред цивилизационен избор . 0| 3142 |07.12.2022 По случай 145 години от освобождението на Плевен на 10-ти декември, Панорамата ще е с вход свободен . 14| 9634 |07.12.2022 Явор Божанков: Борисов е нещо като “луд с картечница”, дори не си дава сметка, че дразни хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads