Реклама / Ads
0| 2782 |24.05.2023 НОВИНИ

Явор Гърдев: Народняшкият патос не компенсира липсата на самочувствие

.
Източник: БГНЕС
”Празникът 24 май ни завръща към нещо, което ни предопределя в голяма степен, което иска рефлексия, мисъл за нас самите и това е свързано с пребиваването ни в обществото и културата. Празникът е центриран около словото, около нещото, което произвежда смисъл, около разказа за нашия живот.”
 

Това сподели пред БНР известният ни режисьор Явор Гърдев. 

 

Той изрази мнение, че трябва да се научим да намираме в ежедневието си основание да живеем заедно на едно и също място въпреки конфликтите.

 

Гърдев сподели, че е наивно да се мисли, че Министерството на културата някой ден ще бъде приоритет за политическите партии.

 

"Геополитическата стратегия на страната ни често е била спохождана от съобразявания и изчаквания. Ние сме наследници на липсата на ентусиазъм. Опитваме се със самонадъхване и с търсене на източници на гордост да си възстановим самочувствието, но едно е да имаш самочувствие, което се опитваш да помпаш сам, друго е да имаш реално самочувствие на нация, която произвежда резултати във всяка сфера на развитието си", каза режисьорът.

 

Той изтъкна, че позицията на стратегическо чакане и бездействие е свързана с това, че нещата започват да се определят основно от другите. 

 

"Често се работи по отношение на илюзии, които ние самите си представяме и тогава никакъв народняшки патос, колкото и да е напомпан, не може да компенсира реалната липса на самочувствие. Често се експлоатират идеологически постановки, които отдавна не са факт - като например - популисткият патриотизъм твърди, че българската държава има такъв тип суверенитет, благодарение на който сама би могла да оцелява в света. Българската държава е в режим на споделен суверенитет в рамките на ЕС", уточни Гърдев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2613 |17.05.2023 Димитър Гърдев: Ердоган има превес на изборите в Турция . 6| 2885 |14.05.2023 Явор Божанков: Зад европейското лице на Мария Габриел ще се разиграе старият български театър . 2| 2944 |14.05.2023 Сбогуваха се за последно с Ани и Явор, загинали на ”Сливница” . 1| 2653 |13.05.2023 Шести ден протести на бул. ”Сливница”, където загинаха Явор и Ани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads