Реклама / Ads
0| 3221 |01.12.2023 НОВИНИ

Идва ли краят на ерата ХИВ/СПИН? Днес е необходима само една таблетка на ден

.
Източник: личен архив
На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика.
 

Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК – София отбелязват Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с мащабна информационна кампания на територията на София. В подготовката, организацията и провеждането на изявата се включват над 100 доброволци, служители на БЧК, университети, училища и други неправителствени организации.

 

Традиционно Столичната Регионална здравна инспекция организира анонимен и безплатен пункт за всички желаещи да се изследват за ХИВ/СПИН. Пунктът ще бъде разположен на ъгъла на ул. Иван Вазов и ул. Кузман Шапкарев и ще работи от 11.00 до 18.00 ч. На място експерти от СРЗИ ще консултират всеки, който пожелае допълнителна информация и съвместно с Българския младежки Червен кръст ще се раздават информационни материали.

 

Инициативите са част от Националната АНТИСПИН кампания: „От теб се иска да избегнеш риска!“. 

 

Според ООН краят на СПИН" е възможен до 2030 г., но при условие че световните лидери се възползват от възможността.

 

"СПИН може да бъде прекратен до 2030 г.", съобщи агенцията на ООН UNAIDS, докато очертаваше пътна карта за инвестиции, превенция и лечение, базирани на доказателства, и справяне с неравенствата, които в момента възпрепятстват напредъка.

 

Прекратяването на пандемията е преди всичко финансово и политическо решение, каза UNAIDS.

 

"Успехът е възможен дори през това десетилетие", каза изпълнителният директор Уини Бянима.

 

През 2015 г. ООН реши да сложи край на СПИН като проблем за общественото здраве до 2030 г. Най-големият напредък по отношение на ХИВ, вирусът, който причинява СПИН, е постигнат в региони, които са инвестирали сериозно, каза Бянима.

 

Лечението

 

Лекарите са категорични, че днес е необходима само една таблетка. Това е цялото лечение за ХИВ. Гарантира ти, че ще си имаш деца и че няма да заразиш някого, при положение, че пациентът приема редовно предписаната терапия.

 

Лечението за ХИВ е скъпо, но се поема изцяло от Министерството на здравеопазването. Няма никакво значение здравноосигурителният статус на пациента, независимо дали е осигурен или не е осигурен, не плаща абсолютно нищо. Лекарствата се приемат от пациентите и ХИВ се лекува единствено в университетските болници. Такива има само в Пловдив, София, Стара Загора, Варна и Плевен, като всеки пациентът сам избира в кой център и град да се лекува.

 

История на заболяването и заразяването

 

Болестта СПИН е описана през 1981 година сред млади мъже хомосексуални в САЩ. А самият вирус е изолиран две години по-късно през 1983 година от два паралелни екипа - проф. Монтание във Франция и проф. Гало в САЩ. Двамата едновременно откриват вируса. Дълги години ХИВ е била смъртна присъда, без лечение. Първите лекарства срещу ХИВ са измислени преди 30 години. Заразяването с ХИВ става само по два начина - по полов и кръвен път.

 

Пациентите с ХИВ не са прокажени

 

От СПИН не може да се заразите с прегръдка, с целувка, с ръкостискане, с контакт. Пациентите с ХИВ не са прокажени. Те нямат видими белези, че са болни. Каква е разликата между ХИВ и СПИН - ХИВ е Human Immunodeficiency Viruses - Човешки имунодефицитен вирус, който атакува имунната система и пациентът лесно може да се зарази с така наречените опортюнистични инфекции, като менингит, пневмония, туберкулоза. Когато тези инфекции, успоредно с ХИВ, застигнат пациента, говорим вече за Синдромът на придобитата имунна недостатъчност - СПИН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4161 |01.12.2023 Зеленски разговаря с Денков. Покани България на ''Формулата на мира'' . 1| 3434 |01.12.2023 Идеи за отпуска! Календар 2023/2024 - Кои дни ще почиваме по Коледа и Нова година? . 2| 2959 |01.12.2023 Ще се проведе Дискусионен форум „Образованието – ключ за решаването на демографските проблеми“ . 6| 3864 |01.12.2023 Мартин Димитров: Демагогията на ГЕРБ е изумителна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads