Реклама / Ads
38| 6081 |23.09.2021 АКТУАЛНО

Игор Федик специално за Фрог: Чрез раздаване на паспорти и участие в парламентарния вот Русия нанася удар върху мира в Донбас

.
Игор Фeдик
Първото място на управляващата партия «Единна Русия» не изненадва никого поради простата причина, че то е известно на всички още преди започването на предизборната кампания. Но въпреки тази стабилност на резултатите, руските избори всеки път се отличават с някои организационни особености. Така например за изборите през миналата седмица бе активното участие в тях на получилите руски паспорти жители на окупираните райони от Донецка и Луганска област в Украйна.
 

Чрез такива действия Русия сама нарушава постановките на Минските споразумения, за чието спазване тя настоява постоянно и така още повече усложнява за Украйна реинтеграцията на нейните временно окупирани територии.


Използването от страна на Русия на «електоралната маса» от окупираните територии (именно така Кремъл разглеждаше в навечерието на изборите местните жители, възползвали се от възможността да получат руски паспорти) не е нещо ново. На предишните избори, например прокремълските политически сили активно използваха гласовете на «новите руски граждани» от самопровъзгласилата се и зависеща от Москва Приднестровска република и от окупираните от Русия Абхазия и Южна Осетия. През тази година към «електоралните донори» на «Единна Русия» и на другите кремълски фаворити бяха добавени и окупираните от Русия части от украинските Донецка и Луганска област.

 

Интересно е, че Москва въобще не смяташе да премълчава въвличането на тези територии в руския изборен процес. Напротив – в Донбас бе разгърната истинска предизборна кампания с активна улична агитация и пряко общуване на пристигналите в региона представители на «Единна Русия» и другите прокремълски партии с местните избиратели. Целият Донецк бе залят с рекламни билбордове с призиви за участие в предстоящите избори. При това нямаше агитация за някоя конкретна партия, което показва, че главната цел е била просто максимален брой от местните хора да бъдат въвлечени в руския изборен процес. По данни на самата «Единна Русия» в отделните райни на Донбасс са проведени 2500 презентации. В Донецк се състоя форума «Русия-Донбас: Единство в прироритетите», а в Луганск – «Форум на гражданите на Русия», на които се разказваше главно колко е добре да се живее в Русия, как тази страна помага и съчувства на жителите на Донецк и Луганск. Подчертаваше се колко важни за Русия са техните гласове, сипеха се обещания за съществено подобряване на социално-икономическото положение в региона. А и в самите избирателни листи фигурираха имената на добре известни на местното население личности. Така например «Единна Русия» включи в своята листа за Ростовски район бившия «шеф на правителството на Донецката народна република» Александър Бородай, а в листата на «Справедлива Русия – За истината» бе Захар Прилепин – един от ключовите участници в т. нар. «руска пролет» през 2014 г.

 

На самите окупирани територии обаче нямаше избирателни секции. Получилите руски паспорти жители на окупираните части на Донбас бяха извозвани организирано в съседната Ростовска област на Русия, където за тях имаше 15 избирателни секции. По думите на члена на Съвета по гражданско общество и права на човека при Президента на Руската федерация Кирил Вишински с тази цел са организирани повече от 1400 курса за превоз на избиратели. Освен това «новите руски избиратели» можеха да гласуват и по интернет. За целта те трябваше да получат руски осигурителен номер, който между впрочем бе главна мотивация за мнозина от тях да участват в изборите, тъй като те се надяваха рано или късно чрез този номер да получат социални пособия от руската държава. Но в действителност без адресна регистрация на територията на Русия не се изплаща нищо на никого. Така че осигурителния номер се предлагаше изключително за участие в изборите.


По думите на споменатия вече Вишински на тазгодишните избори в руската Дума са гласували около 150 хил. жители на окупираните райони на Донбас. Като се има предвид, че към юли 2021 г. руски паспорти бяха получили над 600 хиляди от тези жители, то ясно е, че на вота е привлечена само една трета от тях.

 

Въвличайки активно жителите на окупираните украински територии в изборния процес, Кремъл преследваше поне две цели. Първо, по този начин руските власти искаха да си гарантират допълнителни гласове за «Единна Русия», която у мнозинството от жителите на окупираните територии се асоциира с Владимир Путин, останалите политически сили почти никой не ги знае в Донецк и Луганск. Едва ли поредната предопределена победа на партията на Путин е зависела по някакъв начин от допълнителните гласове от донабските «републики», но тези гласове бяха нужни на властта просто заради масовостта и руските политици и политолози не го криеха.


Второ, което е по-значимо, за Кремъл бе важен самият факт на участието на жителите на окупираните части на Донбас в руските избори. Говорейки пред целия свят за своята подкрепа за териториалната цялост на Украйна и за необходимостта от изпълнение на Минските споразумения, Москва в същото време осъществява постепенна интеграция на окупираните украински територии в руското политическо пространство. И в Кремъл съвсем не се срамуват от тези свои действия. Напротив – говорят открито за тях. Така например в навечерието на изборите депутатът от Държавната Дума Дмитрий Саблин заяви, че в Донбас се провежда «експеримент по присъдинияването на тази територия към Русия». Също така, по неговите думи, още на следващите избори на окупираните от Русия части на Донбас ще бъдат създадени руски мажоритарни окръзи.

 

От всичко казано до тук се налагат следните изводи. Когато Русия раздава в окупираните райони на Донбас свои паспорти и използва местните жители в своя избирателен процес, а представителите на руската партия на властта открито говорят за «провеждане в Добнас на експеримент по неговото присъединяване към Русия», то постоянните приказки на Кремъл за това, че случващото се в източна Украйна е вътрешен конфликт и Русия няма никакво отношение към него, звучат просто нелепо.


Минските споразумения не предвиждат Русия да раздава свои паспорти на жителите на окупираните райони на Донбас и да въвлича региона в своя изборен процес. Така, постоянно обвинявайки Украйна в неизпълнение на Минските споразумения, чрез своите описани по-горе действия Русия в действителност сама унищожава този текст на споразуменията, за чието изпълнение настоява, и прави всичко възможно не само да разруши мирния процес, но и да направи за Украйна невъзможна реинтеграцията на временно окупираните територии. Всъщност за това, че провеждането на избори за руската Дума на територията на окупирания Донбас противоречи на Минските споразумения говорят и в Европейския съюз. По думите на дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел «решението на Русия да привлече жителите на неподконтролните на правителството на Украйна територии на Донецка и Луганска област към участие в изборите за Държавна Дума, както и към регионалните и местни избори, противоречи на духа и целите на Минските споразумения».


И най-главното – участието на жителите от окупираната част на Донбас в руската електорална кампания показва, че в близко време не може да се разчита на урегулиране на конфликта и на истинско възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Просто защото на Кремъл това не му е нужно. Напротив, раздавайки руски паспорти и превръщайки жителите на окупираните територии в пълноправни участници в руския политически живот, Москва активно си разширява полето за действия против Украйна като за тяхното прикриване и оправдаване ще се използват лозунги за защита на интересите на руските граждани.

 

Игор Федик
The New Geopolitics Research Network

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 27242 |06.05.2021 Григор Лилов с подробности за скандалните разкрития на бизнесмена Илчовски . 5| 7863 |13.02.2021 Григор Здравков: ОЛАФ и управляващите ни са направили далавера за Доклада за джиповете . 22| 18276 |04.11.2020 Проф. Младен Григоров: Covid-19 е едно чисто биологично оръжие . 33| 19870 |11.10.2020 Григор Лилов: Лъжата „Рейтинг”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads