Реклама / Ads
8| 3943 |26.10.2023 НОВИНИ

Игри на кворум: Ще се провали ли отхвърлянето на енергийното вето на Радев утре?

.
След като на 19 октомври президентът Румен Радев наложи вето върху измененията и допълненията в Закона за енергетиката, приет от Народното събрание на 5 октомври, председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание за утре - 27 октомври.
 

Една от точките в това заседание е именно обсъждане на ветото на президента и евентуалното му приемане или отхвърляне.

 

Чрез промените в Закона за енергетиката се въвежда либерализация на пазара на ток от 2026 година. Според Радев това ще доведе до рязък скок на цените към началото на 2026 г., което е сред основните причини за ветото.

 

Президентът е също особено загрижен за ТЕЦ-овете и дали те ще продължат да работят - в мотивите по ветото се посочва, че "заличаването на фигурата на обществения доставчик и премахването на енергийния микс може да предизвика спиране на производство на електрическа енергия от ТЕЦ "Марица-Изток 2" и ще застраши функционирането на "Мини Марица-Изток" още в средата на следващата година".

 

Ще се провали ли обаче заседанието?

 

По всичко личи, че ще има сериозни пречки пред събирането на кворум за даване на началото на заседанието поради отсъствие на депутатите.

 

БСП няма да участва в утрешното извънредно заседание на Народното събрание, обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на брифинг на "Позитано" 20.

 

"Ако влезем и с нашите гласове се направи кворум, то тези решения ще бъдат взети", коментира лидерът на социалистите и добави, че не искат да са причина за "вредните за български народ решения" - тоест отхвърлянето на ветото.

 

По-рано от ПП-ДБ и от "Възраждане" също обявиха, че няма да се включат в утрешното заседание.

 

Днес лидерът на ПП Кирил Петков отново потвърди, че групата на ПП-ДБ няма участва в заседанието утре. 

 

"Ние няма да влезем в парламента, защото следващите два дни са времето, в което хората трябва да решат кой да бъде градоначалник, кой да бъде човекът, който следващите четири години ще управлява техните населени места", посочи той. 

 

Трите формации настояват депутатите да разгледат ветото на президента на заседание след първия тур на местните избори. 

 

Досега участие в утрешния ден са заявили от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Броят на народните представители на трите формации, обаче, не стига за кворум и начало на утрешното заседание.

 

ГЕРБ има 69 народни представители, ДПС - 36, "Има такъв народ" - 11, има и един независим депутат. Това прави общо 117 депутати, докато за кворум при откриване на заседанието е нужно поне 121 депутати да са регистрирани в зала.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4067 |26.10.2023 Бойко Борисов: ПП-ДБ да дойдат утре и да отхвърлим ветото на Радев, да не експериментират с ГЕРБ-СДС . 9| 4354 |26.10.2023 "Всичко, свързано с "Лукойл", да се реши след изборите". Петков заяви, че и ПП няма да влезе в зала утре . 1| 4007 |26.10.2023 Премиерът на Нидерландия Рюте: Очаквам от ЕК да бъде честна дали България е готова за Шенген . 0| 4847 |26.10.2023 Министър Гвоздейков: БДЖ трябва да влезе в нова ера, ще работим бързо за това

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads