Реклама / Ads
2| 3441 |25.02.2021 НОВИНИ

Икономист: Харчовете на сляпо биха предизвикали сериозна икономическа и финансова криза

.
Харчовете на сляпо биха предизвикали много сериозна икономическа и финансова криза. Това смята икономистът от Съвета за икономически и публични политики Михаил Кръстев.
 

"Виждаме много популистки послания в малкото, но все пак налични програми на политическите партии, които се обявяват за изборите. Политиците нямат изгода да възпират тези популистки импулси, ето защо е много важно хората да осъзнават, че именно популизмът е нещото, което най-много ги застрашава в условията на такава криза", подчерта той.

 

Според него стъпките за възстановяването на икономиката след криза не са една и две, но трябва да се появи достатъчно политическа воля, за да бъдат наложени.

 

"Става дума за стъпки като замразяване на размера на минималната работна заплата. Увеличението сега е свързано с минималната работна заплата и плащанията в бюджетния сектор, а частният сектор - този, който държи икономиката - страда. Ние се върнахме към нивата на БВП от 2018 година, но тогава минималната работна заплата беше 480 лева, а сега тя е 650 лева", отбеляза Кръстев пред actualno.com.

 

По думите му трябва да се помисли и за данъчни облекчения на бизнеса, както и за намаляване на административната тежест.

 

"Разбира се, трябва да се подпомагат и най-уязвимите групи. Може да се помисли сериозно в тази посока за въвеждане на необлагаем минимум. Тоест това са неща, които без да се товарят работещите сектори в икономиката, да се помогне на останалите, които имат нужда от помощ. Това трябва да е стратегията на всяка власт - независимо коя е тя", заяви икономическият експерт.

 

Според Кръстев имитирането на дълг от страна на кабинета "Борисов 3" не било страшен процес в макроикономиката.

 

"Става въпрос за това, че българската държава продава ценни книжа и получава средства срещу тях при определена доходност. Ние виждаме, че в момента бе сключена една сравнително добра сделка при имитирането на последните емисии държавен дълг. Това е нещо, което в действителност е похвално за настоящото правителство. В крайна сметка това зависи много от макроикономическата рамка, в която се намира една държава", каза Кръстев. Той подчерта, че строгата фискална дисциплина в добрите времена дава резултати в лошите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3253 |19.02.2021 Икономист: Създава се хаос с увеличаването на годините за прехвърляне на втората пенсия . 7| 3848 |10.12.2020 Икономист: Важно е да имаме конкретен икономически план за 2021 г. Такъв няма . 2| 3700 |04.12.2020 Икономист: Имаме нужда от агресивна промяна в икономическата политика . 4| 4646 |20.11.2020 Икономист: За тях мазнинки, за нас - логистични проблеми. Уникални гьонсурати!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads