Реклама / Ads
6| 4493 |13.08.2021 НОВИНИ

Икономист: Нетипична е ситуацията за едно служебно правителство да се колебае какво точно да направи с бюджета

.
Източник: БГНЕС
„Ситуацията не е страшна, но е нетипична за едно служебно правителство да се колебае какво точно да направи с бюджета, гласуван от предишното правителство и той трябва да се изпълнява в тези рамки“, посочи пред БНР икономистът Георги Стоев за неизвестните рискове, ако не бъде направена спешна актуализация на бюджета. „При преходни периоди на смяна на правителства новата власт винаги обяснява как предишната не е направила нещо точно накрая на мандата си както трябва.” - допълни той.
 

Това, което е ново в момента е призивът на финансовия министър да се похарчи излишъкът, който по принцип в България се прави с постановление на Министерския съвет, каквото постановление МС може да приеме и като служебно правителство. Но самата процедура е по-различна. Но това не е драматично особено. Но да - да се мисли за осъвременяване на пенсиите от първи октомври, като реформа предложена от служебен кабинет, това  е социален проблем, който не трябва се решава на коляно, това изисква дългосрочно решение", посочи още Стоев.


"Сега по скоро в условията на пандемия, на инфлационен натиск, трябва да се мисли в посока съкращаване на разходите от всички министерства, да речем от Министерство на туризма, да се насочат средства към Министерство на здравеопазването.


Има обаче един друг момент - другата седмица може да се окаже, че нямаме НС, това НС може да не поиска да прави бюджетна комисия и има много хипотези, с които Асен Василев трябва да е готов да се справи и да има план Б. И тук две неща - ако той вижда много тежко финансово състояние за някои групи от хора, трябва да се вземе това решение в МС, ако няма такава група хора, тогава се върви към съкращаване на разходите там където може и реформи", посочи още Георги Стоев.

 

Относно средствата по мярката 60/40, пари за избори две в едно и че има средства за добавка за пенсионерите от 50лв. само до септември Стоев посочи, че трябва да се каже ще се взема ли нов държавен дълг от правителството.

 

"В тази ситуация ще говорим за начин, по който ще се изразходва излишъкът в бюджета, натрупан към момента, тоест става дума за политическо решение - дали тези пари да бъдат дадени на пенсионерите или на ресторантьорите? Това е политически въпрос, а не толкова финансов", смята Георги Стоев.

 

Според него служебният кабинет трябва да се справи с предстоящи избори и да се справи с текущите въпроси на страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3787 |06.08.2021 Александър Симов: БСП трябва да бъде гласът на разума в ситуацията . 28| 23938 |18.07.2021 Проф. Пламен Киров: Президентът си дава сметка, че ситуацията е опасна и за България, и за него . 8| 3575 |11.05.2021 Икономист: Борисов, влизайки в любимата си логорея, пак говори глупости за еврозоната . 4| 3264 |28.04.2021 Тихомир Безлов: Всички използват парламента предизборно. Ситуацията е хаотична

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads