Реклама / Ads

20| 12980 |04.10.2020 НОВИНИ

Икономист: Неуважаема г-жо Сачева, не си служете с неистини

.
Пламен Данаилов
През последните дни едно интервю на ”печално” известната министър Сачева предизвика много коментари. Твърденията, изнесени от въпросната гопожа, затвърждават факта, че тя си служи с тип гъобелсова пропаганда. Но! Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти!

Нека разгледаме числата, които въпросната госпожа изнесе. Без пристрастия и без емоции.


Първо: Моля, г-жо Сачева, научете се какво и как се измерва БВП! Увеличението на БВП, за което говорите не е 2 пъти, а САМО ¼ за последните 10 години. Това е умерен растеж на БВП, който съвпада с икономическия цикъл на растеж в целия свят. Отбелязаният от Вас растеж е измерим с този на САЩ. Представяте ли си една държава, която се бори за бързо развитие да е сравнима със САЩ? Това ли е ръстът, с който искате да се похвалите? Не, това е несериозно!


Още повече, че БВП е само едно число и то не отразява в цялост състоянието на икономиката!


България е страната с най – енергоемко производство в ЕС! България е страната с най- високо ниво на неравенство в ЕС! България е страната с най – ниска минимална и средна заплата в целия ЕС!


Неуважаема г-жо, знам, че не знаете, но САМО със стимули за субсидирана заетост няма да стане. Важно е производството да се увеличи или цитарайки всеизвестната реплика от американските президентски капмании "It’s the economy, stupid"!


Трябват политически програми, които да осигурят максимално производство. Това ще доведе до по-високи заплати!


Проблемът за разпределението (неравенството), който се поставя непрестано на дневен ред, в крайна сметка се решава по – лесно, когато има повече за разпределение.


Второ: За ГЕРБ са гласували над 1 милион души, затова правителството е легитимно избрано и няма да подава оставка.


Освен несъстоятелен, този довод е и несериозен.

Неуважаема г-жо, без да има нужда да се връщаме по – назад в историята, но за правителството с премиер Орешарски бяха гласували 1.6 милиона. Трябва ли да Ви припомням Вашите думи тогава? Трябва ли да Ви припомням думите на Вашия началик тогава?


Трето: Неуважаема г-жо, правите ли разлика между юридическо лице и физическо лице?
Знаете ли, че всеки отговаря пред закона отделно? Не съм адвокат, а и не искам да бъда, но ако искаме върховенство на закона и справедливост, трябва да се научите да правите тези разлики! Вие сте за диктатура! Но явно липсата на познание е от значение!


Четвърто: Неуважаема г-жо, правите ли разлика между свобода на словото и свобода на медиите!


Когато разберете разликата между двете ще знаете какво да говорите! Дотогава няма нищо смислено в отговорите Ви!


Пето: Колко от делата на въпросната комисия са доведени до край? Колко е издръжката на комисията? Колко пари е събрала комисията?


Когато се опитвате да прокарате определени числа е важно да знаете фактите! Фактите са приходи за 2019 г. 111 хил. лева, разходи 17 178 хил. лева или за събирането на 1 лева приход са направени 155 лева разходи!


Шесто: По отношение на Евробарометър и цитираните неистини. Истината е, че 80 на сто от българите смятат, че корупцията е широко разпространена у нас. За 5 на сто от сънародниците ни тя е рядко явление, а 15 процента са отговорили с "не знам". Това се разбира от огласените от Европейската комисия (ЕК) резултати от последното специално проучване на Евробарометър за корупцията.


Не си служете с неистини! Това не е добре за един министър!

 

Пламен Данаилов, икономист

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 10| 7646 |11.09.2020 Икономист: НЯМА стабилност, НЯМА пари, НЯМА възможност държавата да оперира със собствени средства . 13| 5237 |29.08.2020 Икономист: Алтернатива има и защо се насажда мнението, че няма? . 11| 7668 |20.08.2020 Икономист: Първи сме по смъртност в света и последни по доход . 17| 29475 |29.07.2020 Икономист: Борисов да ти уринира на главата, а ти да се правиш, че вали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ