Реклама / Ads
0| 2940 |16.05.2022 НОВИНИ

Икономисти на двата полюса за еврото в България

.
Любомир Дацов, Георги Вулджев Източник: стопкадър, Nova News
Мненията на икономистите за приемането на еврото у нас са полярни. Някои смятат, че след като го въведем няма да има коренна промяна, според други обаче България няма да спечели нищо от това.
 

„Ние вече сме въвели еврото, левът е фиксиран за еврото. С всички условности държавите в еврозоната са с по-голям капацитет, има проблеми, политиката на Европейската центрана банка не е най-добрата. Еврозоната няма само икономически измерения, има повече от един смисъл, участието е и с политически измерения“, каза по Nova News Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

 

„Има разлика дали стоиш отстрани и нямаш достъп до взимането на решения. В еврозоната режимът е един, извън него - друг. Има възможност да си част от институцията и ако има какво да кажеш, можеш да го направиш“, смята той.

 

Според него няма доказателства за висока инфлация след приемане на еврото, като се изключи войната в Украйна.

 

„Това е въпрос за пътя на България, излишно е да има референдум по този въпрос, защото с влизането ни в ЕС ние сме приели, че ще приемем еврото“, категоричен бе Дацов.

 

Икономистът Георги Вулджев обаче споделя малко по-различно мнение. Според него България няма какво да спечели от влизането в еврозоната, а приемането на еврото не означава по-ниска инфлация.

 

„След като се вдигнат и лихвите, ще се забави икономическия растеж. Предстои криза в еврозоната“, смята той.

 

„Има данни, че някои държави, които са се присъединили към еврозоната, са с повишаване на инфлацията. Има такъв риск и у нас и не трябва да се подценява“, предупреди икономистът.

 

„Станем ли част от тази общност вече няма да имаме възможност за самостоятелни решения, ще станем още по-зависими“, добави Георги Вулджев.

 

За него по такъв въпрос трябва да има референдум.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4295 |15.05.2022 Двата кораба с газ от САЩ пътуват, има къде да пристанат. „От коректност“ Петков пази в тайна цената и компанията . 0| 6583 |07.05.2022 Икономисти видяха “пълно безобразие” в плана на властта за въвеждане на еврото . 0| 30394 |05.05.2022 „Съдбата на планетата зависи от Путин“: Двата сценария, при които би натиснал „червеното копче“ . 0| 3014 |09.03.2022 Икономисти: Путин има само един полезен ход - примирие!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads