Реклама / Ads
7| 10378 |08.11.2018 НОВИНИ

Илиян Василев: Борисов, Борисов става въпрос за ядрена енергетика, не за мачле

.
Илиян Василев
Този човек чува ли се какво говори? Проектът с руския реактор Феновойма, макар и споразумението да бе подписано 2014 година, след трудно решение на финския парламент, е тотално блокиран в регулатора, защото АСЕ още не е представила нужните документи, които касаят безопасността.
 

В най-оптимистичния случай се очаква да стартира 2020 година, но настроенията са силно негативни. Това написа анализаторът и бивш посланик в Русия Илиян Василев на страницата си във Фейсбук.

 

Поводът за коментара е, че България ще търси съдействие от Финландия как да използва руски реактори в ядрената си енергетика. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след разговор с финландския си колега Юха Сипила.

 

"Да не говорим, че финската страна през националната енергийна компания с близко име, притежава мажоритарен дял, тоест ние трябва да извадим от джоба си 7 милиарда евро, ако приложим финския модел?!. Основен проблем са опасенията, че руснаците чрез тази централа се стремят да манипулират цените на Нордската/Скандинавската енергийна борса. Тоест не става въпрос за задоволяване на базисни енергийни нужди а за инструмент за манипулиране и зависимост. Нещо като Северен поток - 2. през Германия да манипулират цените на природния газ в ЕС.
Думите на Борисов тотално противоречат на думите на Петкова за деветте стъпки и условията на търга. Объркан човек.


А другият ядрен проект там - Олкилуото -3 - пак не чете този човек че сравнение с България не може тъй като имат баланс в ядрената си енергетика е синоним на забавен, оскъпен и безмислен проект.

 

Борисов, Борисов трябва минимална подготовка преди да говориш по тези теми. Защото все пак става дума за ядрена енергетика, не за мачле.

 

Както винаги съм твърдял - равнището на лична експертиза, на професионализъм у хората, които в годините са се опитвали да се заиграват с темата ядрена енергетика и АЕЦ "Белене" е далеч от минимално необходимата. Още не могат да проумеят, че живеем в пазарна икономика и преди да мислиш да инвестираш и строиш ядрена централа, трябва да си сигурен, че има пазар и си осигурил приходите. Всичко, буквално всички, до един са "специалисти" по разходите, и нито един по приходите", написа Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3878 |26.10.2018 Илияна Йотова: Мерките и политиките по демографския проблем не търпят отлагане . 18| 9521 |23.10.2018 Илиан Василев: Борисов се прави на ударен, че е безпомощен . 17| 6044 |12.10.2018 Сидеров и Бареков заведоха консерватора Захрадил при Борисов, снимаха се . 0| 4127 |03.10.2018 Вицепрезидентът Илияна Йотова отива в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads