Реклама / Ads
2| 3849 |04.11.2022 НОВИНИ

Илиян Василев: Вотът за връщането на хартиената бюлетина отразява цялата ретроградност на ГЕРБ

.
Илиян Василев
Вотът за връщането на хартиената бюлетина отразява цялата ретроградност на ГЕРБ и централната роля на тази система от зависимости и обвързаности, които наричаме задкулисие. Никой не гласува за тях, но ТЕ управляват.
 

Писането във ФБ няма да помогне, особено след като е ясно, че ДПС дърпат конците и де факто дирижират ситуацията зад кадър. Ето моето предложение.
Първо, ДБ и ПП се срещат в Парламента с ГЕРБ /не с ДПС, не с БСП/ и заявяват, че с вота за хартиената бюлетина де факто ГЕРБ отрязва всички възможносит за каквото и да е сътрудничество и единодействие - сега и в бъдеще. С една дума Рубикон. Ако ГЕРБ си избират да единодействат с ДПС и БСП, значи това им е пътя.


И това е така, защото връщането на практиките, свързани с хартиената бюлетина, означават само едно - връщане на фалшификациите на изборите, а от там деградация на изборния процес и хронична нестабилност, защото отказът от изборна справедливост деградира и социалната и политическа среда. И то перманентно. Да напомня при хартиените бюлетини последния път имаше 180 хиляди !?! невалидни бюлетини, а това са гласовете на Демократична България, много над гласовете на последната партия, която влиза в Парламента - Български възход с 115 хиляди гласа.


Второ, при тези условия, пленени медии, и контролирана от статуквото администрация, ЕДИНСТВЕНИЯТ реален съюзник е УЛИЦАТА. Нейната мобилизация е единственият коз и масови протести, може да изпратят сигнали и към България и към света, че тези, които искат да се върнат на власт не са желани, особено в опитите им да възстановят мракобесния им режим. Иначе Каспаров и Порошенско ще продължат да си въобразяват, че Борисов ще помогне на Украйна и заради това може да се върне на власт.


Трето, и тук идвам до най-важното - дано го прозрат. В ДБ и ПП има политици, които вече се изживяват като "професионални" политици, тоест смятат, че работата им в НС е единствената платформа за реализация и мисията им е да вкарват "разум", което обрича на пасивност и политическите им формации и най-вече електората им. Тези "политически рационалисти" си мислят, че като се явяват по телевизията и говорят разумни неща изчерпват дълга си и така ще заслужат следващите малцинствени проценти в изборите и място в Парламента, без изобщо да искат и да са си поставили като цел спечелване на избори, очевидно в нови коалиции и ПРОМЯНА на системата. Това вече се превръща в комплекс за малоценност или за второстепенност.

 

Те не съзнават, че с това си поведение се превръщат в статукво, в безопасна игла и декор на мафията, защото създават измамното усещане, че има опозиция, докато реално я няма. Има, но тя е беззъба и не може да промени нещата
Време е, крайно време е, да се върнат към уличната демокрация като единствената платформа на която могат да победят статуквото. Ако не беше Улицата, България щеше да остане в живковото, по продължение бойковото и сега радевото безвремие.


При тази огромна инертна маса от "пасуващи" граждани единственият шанс да ребалансираме политическите процеси е мобилизацията на гражданското общество, на тези които не се задоволяват с ерзац демокрацията и трохите от трапезата на олигарсите. Това обръщане към демокрацията на Улицата трябва да стане веднага и рязко, докато за пореден път не са приспали енергията на обществото и не са отчаяли поредните млади поколения.


Но за да се случи това, трябва нашите хора да си свалят костюмите и вратовръзките и да наденят "уличните" доспехи, като знак че се готвят за битка и да излязат от зоната си на комфорт и да призоват Улицата на борба. Тези демократични лидери трябва да съзнават, че са ролеви модели и техните последователи също надяват костюми и се стремят да се впишат в статуквото.


Българският избирател не ги е пратил в Парламента с мандат да допуснат променя в изборния закон, така че да се узаконят мащабната подмяна на вота, което на практика отменя демокрацията в България. Трябва да си сляп за да видиш, че нещата отиват в тази посока, и безотговорен да не използваш всички средства за да не го допуснеш.
Стягайте зимните дрехи, защото тази зима трябва и ще бъде гореща.
Търсенето на истински лидери продължава.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2662 |03.11.2022 Илияна Йотова в Тел Авив: Мастилото на антисемитизма не е изтрито . 0| 2878 |31.10.2022 Илияна Йотова ще участва в откриването на XVII Световна среща на българските медии . 11| 6691 |28.10.2022 Радостин Василев: Зам.-председател на ДПС ме помоли да се откажа от спортната комисия . 2| 3177 |28.10.2022 Асен Василев: Съгласен съм с президента, НС не е за създаване на интриги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads