Реклама / Ads
2| 2890 |08.08.2023 НОВИНИ

Илияна Балабанова-Стойчева: Вчера депутатите си позволиха едва ли не да кажат, че жените заслужават да бъдат убивани

.
Източник: БГНЕС
”Политическата воля и лидерство са от значение за гарантирането на живота на всеки български гражданин. Защитата на правото на живот на всеки един от нас е провъзгласено в българската Конституция. А всъщност вчера имаше народни представители, които си позволиха да бъдат цинични, едва ли не да кажат, че жените заслужават да бъдат убивани, насилвани и незащитени.”
 

Това заяви пред БНР президентът на Европейското женско лоби Илияна Балабанова-Стойчева във връзка с вчерашното извънредно заседание на Народното събрание.

 

Тя заяви, че е омерзена от това, което чухме от част от българските народни представители.

 

"От друга страна съм щастлива, че толкова много български граждани казаха "Стига! Не на насилието", каза още Стойчева. По думите й е крайно време българските институции да бъдат отговорни за това какво се случва с живота на българските граждани. 

 

Извинението не е достатъчно, изказа мнението си тя във връзка с вулгарните определения за жените, жертви на домашно насилие, на Вежди Рашидов. 

 

"Място в НС за хора, които дори на изключен микрофон, говорят по този начин за българските граждани, за българските жени, няма. Тяхното място не е в НС. Твърде малко е да напусне само Комисията по култура. Би трябвало изобщо да не бъде депутат", категорична бе Балабанова-Стойчева.

 

Тя изтъкна, че 1/3 от българските момичета между 18 и 29 години са били насилвани от настоящ или бивш партньор и подчерта, че това е особено тревожен факт. Според нея това е така, защото си позволяваме от най-високата политическа трибуна да подкрепяме всички форми на насилие: 

 

"Каквито и промени да бъдат приети в законодателството, ако ние продължаваме да толерираме изказвания като това, ние нищо няма да постигнем. Въпросът е да имаме хубаво законодателство - такова, че да осигури адекватна превенция, защита, ефективно разследване, координиран отговор на институциите и гражданските организации. Но ако ние продължаваме да казваме "Това е лист хартия", а всъщност нашето персонално отношение е, че всеки си заслужава да бъде пребит - еми статистиката няма да се промени", посочи Балабанова-Стойчева.

 

Относно промените в Закона за домашното насилие и определението за интимна връзка, президентът на Европейското женско лоби коментира, че в рамките и на по-малко от 60 дни жената може да бъде убита: 

 

"Станахме свидетели вчера на смехотворни анализи, коментари, разисквания от страна на народните представители, които представляват нас, жертвите, и нас, българското общество", допълни тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7305 |04.08.2023 Смешен плач на служебни министри след разкритията на Денков вчера . 6| 2674 |28.07.2023 МВнР осъжда остро инцидентите от вчера в Скопие, при които пострадаха български граждани . 0| 2881 |28.07.2023 Илияна Йотова: Побоят над фенове на „Левски” в Скопие е част от съзнателна политика на РСМ към наши граждани . 0| 2700 |27.07.2023 С над 160 ракети е противодействано на вчерашната градушка в Плевенско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads