Реклама / Ads
9| 2875 |28.01.2022 НОВИНИ

Илияна Йотова: Европа се задоволява с ролята на наблюдател на световните процеси

.
Илияна Йотова Източник: БГНЕС
Европа се задоволява с ролята на наблюдател на световните процеси. Активно участие в тях имат няколко страни членки, но не и Европейският съюз като цяло. Тази теза е представила вицепрезидентът Илияна Йотова пред студенти в Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) по време на конференцията "Европа и светът", съобщават от прессекретариата на държавния глава.
 

Конференцията е организирана от СИФАМ и Френския институт в рамките на общоевропейския дебат за бъдещето на Европа.


В контекста на напрежението на Балканите, между Украйна и Русия, между НАТО и Русия, вицепрезидентът е посочила, че Европа не успява да отговори на естествените страхове на своите граждани. "Трябват повече сила и лидерство. Сега задачата пред европейците е да успеем да претворим своята отбранителна и външна политика от думи в реалност, а защо не и да създадем механизъм за предотвратяване на конфронтацията. Винаги трябва да напомняме и тръгваме от собствените си принципи, които осигуриха мира след Втората световна война - гарантиране на граници, суверенитет и право на страните да избират в кой съюз искат да участват", е казала Илияна Йотова. "България ще даде своя принос за деескалация на напрежението, Балканите и Черноморският басейн трябва да бъдат зона на контакт, а не зона на конфликт. Това желаят българите и за тази цел си заслужава да вложим целия талант и опит на европейските дипломати и политици", е подчертала вицепрезидентът.


Илияна Йотова е отбелязала, че европейските институции не формулират обща за ЕС позиция, а само реагират на решенията на САЩ и Русия, и е подчертала по-активната роля на НАТО, отколкото на Европейската служба за външна дейност. В изказването си вицепрезидентът е припомнила, че европейският проект се роди, за да няма повече войни, а "просперитетът на европейските граждани стана възможен, защото бе налично абсолютното предусловие за това - мир, мир дълготраен и стабилен".


Като изрично условие за успеха на Европа във външната политика Йотова е определила дълбокото познаване на света. "Познаването и различаването на полутоновете, народопсихологията, историческия опит, имат още по-решаващо значение отпреди, защото европоцентричният модел на света вече принадлежи на миналото", е заявила вицепрезидентът.


Илияна Йотова отново е заявила позицията си, че бъдещето на Европа минава през решение за политическото разширяване на съюза. Във връзка с това тя е подчертала усилията на българското правителство да преодолее блокажа в отношенията с Република Северна Македония, като е изтъкнала, че България иска гаранции за правата на българските граждани и хората с българско самосъзнание, за реално добросъседство, уважение на историята. "Най-ценното, което притежава ЕС, не е нито еврото, нито финансовите и икономическите пазари, а човешките права, свободата. ЕС е най-социалният съюз в света, където човекът се ползва с най-голяма защита. Ако с това направим компромис, ще направим компромис със самото съществуване на нашия съюз", е посочила вицепрезидентът и е добавила, че всеки, който иска да бъде част от европейското семейство, трябва да разбира точно това съдържание на европейското семейството, защото то не е нито банка, нито донор. Илияна Йотова е посочила, че Босна и Херцеговина, Сърбия и Косово трябва да получат ясен знак от ЕС за тяхната европейска перспектива, в противен случай ще останат конфликтни точки.


В изказването си вицепрезидентът Йотова е акцентирала и върху конкуренцията между големите военни и икономически играчи в Азия и е приветствала приетата през есента на 2021 г. стратегия на ЕС за сътрудничество в Индийско-Тихоокеанския регион. Тя е призовала тази стратегия да се запълни с реални действия, а не да остане поредният чиновнически документ.


Европа може да бъде добър пример за своите партньори по много важна тема - защитата на личните данни, е посочила още Йотова. Само преди дни в ЕП беше одобрен доклад за предложението на Европейската комисия за законодателство за цифровите услуги, което цели да спре злоупотребата с лични данни.


Вицепрезидентът е призовала младите хора да се включат активно в Конференцията за бъдещето на Европа.


В дискусията на форума студентите са поставили въпроси, свързани с функционирането на Европейския съюз. Илияна Йотова е изразила мнение, че Европейският парламент трябва да има възможност за реална законодателна инициатива, защото евродепутатите са най-близо до европейските граждани и са запознати с техните проблеми. Относно комуникационната стратегия на ЕС вицепрезидентът е посочила, че европейските политики и решения са неразбираеми за европейците, трябва да се превеждат на близък до тях език, за да може всеки европейски гражданин да усети, че съюзът работи за него.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3398 |27.01.2022 Европа съди България на поне 10 млн. лв. заради мръсния въздух . 4| 3377 |27.01.2022 Разрешиха хапчето на „Пфайзер“ срещу COVID-19 в Европа . 1| 3118 |27.01.2022 Калоян Паргов: Холокостът остави дълбок белег върху лицето на Европа . 38| 3863 |26.01.2022 САЩ и съюзниците обсъждат разполагането на войски в Източна Европа, включително у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads