Реклама / Ads
0| 37005 |22.07.2022 НОВИНИ

Има решение! Нигерийският принц Стенли готов да достави кораб с втечнен газ през октомври. Предлага договор за година

.
Принц Стенли Икпонмуонба преди срещата в ”Булгаргаз” с Явор Дянков и волейболният ас Теодор Салпаров Източник: Фрог нюз
Нигерийският принц Стенли Икпонмуонба може да ни достави първия кораб с втечнен природен газ от родината си още през октомври т. г. На среща с шефа на “Булгаргаз” Людмил Йоцов вчера следобед, 58-годишният бизнесмен е заявил готовност да подпише с България дългосрочен едногодишен договор, като обезпечи страната с общо 1,250 млрд. кубични метра газ, научи Фрог нюз от негови сътрудници.
 

Любопитното е, че с тази възможност за излизане от кризата са запознати едновременно президентската институция и министерски съвет. Очаква се по този повод днес да се проведат срещи на най-високо ниво. 

 

Ако предложението на принц Стенли получи “зелена светлина”, това означава, че България ще бъде подсигурена с  повече от една-трета от необходимото количество природен газ поне за година. След като по новооткритата наскоро тръба от Гърция потекат и договорените количества азерски газ, който е около 1 млрд. кубични метра за година, това означава, че проблемът с доставките ще бъде решен и няма да се наложи да стоим на студено, както някои коментатори вече ни плашат. 

 

Енергийни експерти смятат, че предложението на принц Стенли идва в точния момент, за да се реши един от важните за държавата проблеми.  Освен това цената, която предприемачът предлага, е почти три пъти по-ниска от тази, на която в момента “Булгаргаз” купува синьото гориво през борсата. А тя е 1500  евро за 1000 кубични метра газ.  Категорични са, че подобен договор ще е гаранция, че действително се върви към диверсификация на енергийните ресурси и откъсване от зависимостите с Русия.

 

МС получава предложението за доставка на нигерийски нефт на 28 април т. г.  От писмото на базираната в Хюстън компания “Ruslana Integrated Co. LTD” се разбира, че тя е  на пазара на горива повече от 8 години и доставя газ и петрол в САЩ, Европа, Гана и Китай.  Възможностите на фирмата позволят синьото гориво да бъде превозено от Черния континент с кораби с водоизместимост от 75 000 тона всеки месец.

 

Предприемачът е договорил на първо време горивото да се доставя до турско пристанище, откъдето да продължи по тръбата към България. Има, разбира се възможност, природният газ да достига до териториите ни и през гръцката тръба, но след като "Булгаргаз" участва в търга за капацитет. 

 

Сега всичко е в ръцете на ръководството на "Булгаргаз". Именно от него зависи дали страната ни ще започне да внася гориво от Нигерия и ще се обезпечат нуждите за идващата зима. Очаква се тежката дума по предстоящия договор да дадат още БЕХ,  министерство на енергетиката и МС.

 

Участниците на срещата в “Булгаргаз” били учудени защо съветникът на министъра на енергетиката Александър Николов - Венцислав Цанов не е присъствал вчера, при положение, че е бил предвиден да участва на масата на преговорите. Твърди се, че самият Николов е бил информиран на намеренията на принца още през май т. г. на приема на президента за празника на българската писменост.  А офертата на нигерийския бизнесмен е била пусната на телефона му.


Припомняме ви, че преди руският “Газпром” да затвори кранчето за газ за България, страната ни е плащала най-високата цена в Европа от 814 долара за 1000 кубични метра газ. За сравнение Сърбия е броила 275 долара, Унгария 390, а Гърция - 650 долара за 1000 кубични метра газ.

 

Заради това, че “Булгаргаз” в момента купува синьото гориво на борсови цени, те достигат до 1500 евро за 1000 кубични метра газ. Само само по себе си това е рекордно висока стойност. Очакванията са проблемът да намери решение, стига “Булгаргаз” да играе на търг за капацитет на гръцката тръба през есента.

 

Чужденецът от Нигерия прави към МС и второ предложение за снабдяване на страната ни с нигерийски нефт от т. нар. лека фракция.

 

Нигерия е на второ място по добив и преработка на нефт и газ в Африка. Собственикът на фирмата и нейн управител Стенли Икпонмуонба е завършил в Хамбург, Германия компютърни технологии. Член е на кралското семейство, говори четири езика. През 1993 г. заминава за Харков, Украйна, където е изпратен от кралската фамилия да движи бизнеса с нефтено-газови продукти и метали. Именно там се среща със съпругата си - Руслана Чигринова, лекар-кардиолог. Майката на Руслана е бесарабска българка. Именно оттам идва желанието да принц Стенли да развива бизнес отношения с България. Той е украински гражданин. 

 

.

Принц Стенли Икпонмуонба


Пред Фрог нюз принц Стенли коментира:  

 

“В цял свят знаем, че след като започна войната в Украйна, Русия спря доставките на газ за Европа. От това произтекоха сериозни проблеми за много държави, включително и България.  Компанията ни работи в цял свят. Горивото, което предлагаме, е единствено от Нигерия.  И няма нищо общо с Русия. Аз не бих предложил нищо, свързано с Русия.

 

Успях да направя контакт в България, благодарение на уважаемия Явор Дянков / бел. ред. треньор на премиера по карате/. По програма предстои да се срещна с премиера и президента. Очаквам да ми подадат ръка и да ми кажат: “Можете да работите в България”. Преди време съм работил с Русия, но сега  не желая да имам никакви отношения с нея. Защото самият аз съм украинец по паспорт, от Харков. Да даде Бог войната скоро да свърши”.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3143 |06.07.2022 Радев: Работещите за мнозинство да не нарушават парламентарните принципи и морални норми . 0| 3506 |02.07.2022 Филип Димитров: Не бих направил кабинет без спойка, с безпринципна коалиция . 0| 3302 |29.06.2022 Елена Йончева предлага да се преразгледа принципът мигрантите да остават в първата европейска страна, до която стигнат . 0| 3102 |24.06.2022 ПП МИР: България не трябва да допуска безпринципни и опасни за българския суверенитет отклонения по позицията ни за Северна Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads