Реклама / Ads
0| 3466 |02.07.2022 НОВИНИ

Филип Димитров: Не бих направил кабинет без спойка, с безпринципна коалиция

.
Филип Димитров
”Когато отиваш на избори с надеждата, че можеш да ги спечелиш, е битка. Ако крепиш правителство и разчиташ на 5 души, е трябвало да мислиш в началото, защото си събрал безпринципна коалиция. Тогава трябва да очакваш подобни последствия. Корупцията не се бори с куршум в челото, а с години, защото е постоянно явление. Ако нямаш сериозно спояващо нещо, как събираш толкова различни хора? Аз не бих го направил“. Това заяви бившият премиер Филип Димитров.
 

„Моето правителство завари държава, в която хората се редяха на опашки за хляб и мляко, а инфлацията беше 80%. Ние предприехме действия срещу комунистическото селскостопанско устройство. Второто съществено нещо беше, че в моето правителство имаше сили, които бяха концентрирали в една посока – премахване на комунистическата държава. След това, по редица причини, действията ни не се харесаха на някои хора. Това, че 30-ина души от СДС се обединиха и гласуваха срещу кабинета ми, не беше проблем на ДПС, а вътрешнопартиен. Това беше реалността и не мога да се сърдя. Когато човек се бори за властта, е в името на нещо.", припомни той.


„Моето правителство върна посоката на държавата. През 2005 г. на форум в Прага направихме разграничение между антикомунистическите и цветните революции. Каква посока иска да промени това правителство – да излезем от НАТО и от ЕС ли? През 2005-2006 г. имаше изследване на Иван Кръстев за Балканите, което беше на тема борба с корупцията. Една от констатациите беше за боренето на корупцията през телевизията, което има негативен ефект, защото започват обвинения кой краде, а накрая се оказва в ефир, че всички „крадат“. Борбата с корупцията не напредва много и, за съжаление, тя съпътства демокрацията. Когато бъде нанесен удар, настъпват драматични реакции. Спомням си, когато започнахме борба срещу определени организации. Тогава отпорът беше много силен срещу нас. Мерките трябва да се предприемат по-умерено“, каза още пред bTV бившият премиер .

 

„Преди време Чехия изгони 60 дипломати. Това е суверенно право на всяка държава. Русия упражнява опит за сериозно влияние над страната ни. Всеки път, когато се докосне темата за Москва, започват реакции. Ние сме в списъка на враговете на Русия“, коментира конституционният съдия.


„Това, че „Македония е наша“, е анахроничен начин на мислене. Аз проявих далновидност и затова действах бързо и на своя отговорност, защото кабинетът в един момент започна да си клати становището. Аз имах колебания в един момент към Кирил Петков, но всичко е добре, когато свършва добре. Весела Чернева, която е хулена от някои хора, свърши нещо, което трябваше цяло външно министерство да направи. Не може да искаме от утре македонците да ни се радват и да викат „ура“. Усилията да се провалят отношенията със Скопие започнаха от моето правителство. На следващия ден, след като признахме Северна Македония, външният ми министър излезе да обяснява какво не сме признали. Хубаво е, че България успя да постави проблема със Западните Балкани в ЕС“, категоричен е Филип Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3675 |30.06.2022 Филип Димитров: Правителството е базирано върху коалиция, която по дефиниция трябва да е разделена . 0| 3131 |26.06.2022 Турция: Швеция и Финландия не са направили нищо, за да даде Анкара подкрепата си за НАТО . 0| 2842 |23.06.2022 Мартин Димитров: ГЕРБ, ДПС и ИТН се държат като партизани, бягат от заседания, крият се . 0| 2926 |17.06.2022 Филип Попов: БСП е готова за избори, България – не

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads