Реклама / Ads
15| 4543 |30.05.2024 НОВИНИ

Имало ли е указание от Главчев за смяна на българската позиция за Сребреница в ООН?

.
Източник: БГНЕС
Напрежение около действия на служебния министър-председател и външен министър Димитър Главчев. Според публикувани документи в няколко сайта от последните дни със спешна грама той е поискал от посланика ни в ООН България да гласува с "въздържал се" резолюцията на ООН, която осъжда геноцида в Сребреница през 1995 г. Посланик Лъчезара Стоева обаче отказва с основния мотив, че страната ни е съавтор на резолюцията.
 

Проекторезолюцията на ООН обявява 11 юли за международен ден за почитане на жертвите от геноцида в Сребреница и осъжда отричането му като исторически факт, включително отговорните за него. В нея не се споменава поименно Сърбия. Въпреки това сръбската държава предприе интензивни дипломатически совалки, за да провалят приемането на резолюцията.

 

България е съавтор на проекторезолюцията заедно с Германия и Руанда и до последния момент инструкциите от Външно министертво са ясни. Съавторството по проекторезолюции в ООН задължава държавата да я подкрепи, без да се обяснява.

 

Според публикуваните документи два часа преди гласуването Главчев посочва да се гласува "въздаржал се" с мотива, че инициативата води до повишаване напрежението на фона на напрегната обстановка в света и на Балканите. Нашият дипломат в ООН обаче отказва с аргумента, че България е съавтор на документа в изпълнение на принципна и последователна позиция на страната ни по темата.

 

Така на 23 май България гласува "За" резолюцията за Сребреница. Тя бе приета, след като 84 страни гласуваха в подкрепа на документа, 19 бяха "против" сред тях - Русия и Китай, а 68 - "въздържал се".

Открито недоволен от българското гласуване е сръбският президент Александър Вучич, който коментира това в телевизионно предаване."Надявах се на изненада от България. Пет минути преди заседанието бях убеден, че България ще гласува "въздържал се". Нещо, за което се бяхме договорили, но не искам да навлизам в повече подробности. Но очевидно нещо се е случило", казва Александър Вучич, президент на Сърбия, цитиран от БНТ.


Днес следобед Министерският съвет разпространи позиция, в която се казва, че разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева.

 

"Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата.

Изтичането на служебна кореспонденция и безогледното ѝ разпространение в публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака.

 

Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България.

 

Служебното правителство се разграничава категорично от всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България. С действията си правителството доказва всекидневно, че страната ни следва неотклонно европейския си път и перспектива", се казва в позицията на служебния кабинет.
От Министерския съвет посочват още, че България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване.

 

"Динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество "работни" варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на националната позиция на страната ни. Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали", допълват още от МС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2832 |30.05.2024 Незаконна търговия с лекарства в интернет. Полицията е с вързани ръце? . 10| 15929 |30.05.2024 Доставчици и търговци на електроенергия предупреждават за опасност от екстремно високи цени на тока . 0| 3287 |30.05.2024 Васил Терзиев: Наложително е да се спре движението под мостовото съоръжение на околовръстното в посока "Младост" . 0| 3103 |30.05.2024 Осъдиха „Българския вълк от Уолстрийт“ да плати над 93 хил. лева на свой бивш клиент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads