Реклама / Ads
7| 4509 |30.04.2015 НОВИНИ

Института за модерна политика сезира ЕК за TV7

.
От Института за модерна политика (ИМП) сезираха националния омбудсман, Комисаря по правата на човека на Съвета на Европа и Европейската комисия за акцията срещу TV7.
 

Търговски спор и интересите на кредитори не са достатъчни и нямат по-голяма тежест, отколкото свободата на печата, е мнението на експертите от Института.

 

В юридическото становище на ИМП се посочва, че акцията на частния съдебен изпълнител със съдействието на полицията е в грубо нарушение на чл. 10 от Европейската конвенция за защита на правата на човека (ЕКЗПЧОС) и на стандартите в областта на свободата на словото и печата, установени от практиката на Съда в Страсбург, които са задължителни за България.

 

Институтът за модерна политика подчертава, че е правно необосновано случаят да се свежда до търговско-правен спор между кредитор и длъжник. Този случай надхвърля сферата на търговското право доколкото се отнася до медия и следователно засяга защитени от Конституцията и ЕКЗПЧОС основни права.

 

Обосновавайки се с практиката на Съда в Страсбург в сигнала на Института за модерна политика се изтъква, че:

 

- Принудителни действия спрямо медии, извършени като  "впечaтляващи и зрелищни", неминуемо се отразяват върху редакционните колективи и се възприемат като потенциална заплаха за свободното упражняване на журналистическата професия.

 

- Претърсването и изземването в помещения на медии, независимо дали е в рамките на наказателно производство или гражданско правен спор, чиято цел са сървъри или други носители на информация, създава опасност да се разкрият журналистически източници и е в грубо нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.

 

- Според европейските стандарти, когато държавните органи обмислят решение дали да предприемат принудителни действия в редакциите на медиите, те трябва да намерят баланс между няколко конкуриращи се интереса и са длъжни "винаги да накланят везните в полза на интересите на демократичното общество от свободен печат".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4748 |22.04.2015 Ненчев: Явно, че дразним с евроатлантическата си политика . 4| 4215 |16.04.2015 Миков: Да спазваме днешната модерна Конституция . 17| 4187 |14.04.2015 Митов за "крах" на външната политика: Неадекватно! . 36| 9707 |13.04.2015 Мира Радева: Отвратена смених политиката с ресторантьорство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads