Реклама / Ads
4| 4213 |16.04.2015 НОВИНИ

Миков: Да спазваме днешната модерна Конституция

.
Председателят на БСП Михаил Миков
„Конституцията е основата за функционирането на всяка модерна държава. Затова трябва да се отнасяме към нея с необходимото уважение, защото това всъщност е уважението към самите нас, към хората около нас, към стремежа ни да направим България по-добра и справедлива държава, в която върховенството на закона е изпълнено с конкретно съдържание и всеобхватно прилаган принцип, а не е избирателно издиган лозунг за постигане на конкретни цели, често плод на нечии лични амбиции, които нямат много общо с просперитета на страната ни“.
 
Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в поздравителен адрес по повод 136-та годишнина от приемането на Търновската конституция. Лидерът на социалистите поздрави във Фейсбук и всички български юристи с професионалния им празник днес.

„Търновската Конституция е модерна и по своето съдържание и уредба на основните човешки права, и въздигането на свободата в изконно право на всички, узаконяването на свободата на словото и на печата, на събранията и митингите, правото на стопанска инициатива и др. Още по-ценна е Конституцията ни, защото не ни е подарена, а е наше уникално творение. Като отбелязваме всички качества на Търновската конституция, нека да уважаваме и спазваме и днешната модерна европейска Конституция на България, която носи в себе си същите високи стандарти за свобода и справедливост, пречупени през призмата на историческия момент“, призовава Миков.

Предлагаме на Вашето внимание пълния текст на поздравителния адрес:

Днес е 16-и април – денят, в който преди 136 години е приета първата българска Конституция. Това е акт с огромно значение за възродената българска държава след освобождението й от турското робство. Търновската Конституция материализира волята на българите за национална независимост и им дава самочувствие за всички и славни, но и трудни моменти в десетилетията след Освобождението. Търновската Конституция е модерна и по своето съдържание и уредба на основните човешки права, и въздигането на свободата в изконно право на всички, узаконяването на свободата на словото и на печата, на събранията и митингите, правото на стопанска инициатива и др.

Още по-ценна е Конституцията ни, защото не ни е подарена, а е наше уникално творение. Тя е изстрадана и извоювана от политическите и национално-освободителни борби на народа ни през Възраждането, но е и продукт на усета на българина към свободата и усещането му за толерантност и баланс между различните интереси в името на запазването на вътрешния ред в държавата и климата в обществото. Като отбелязваме всички качества на Търновската конституция, нека да уважаваме и спазваме и днешната модерна европейска Конституция на България, която носи в себе си същите високи стандарти за свобода и справедливост, пречупени през призмата на историческия момент.

Конституцията е основата за функционирането на всяка модерна държава. Затова трябва да се отнасяме към нея с необходимото уважение, защото това всъщност е уважението към самите нас, към хората около нас, към стремежа ни да направим България по-добра и справедлива държава; държава, в която върховенството на закона е изпълнено с конкретно съдържание и всеобхватно прилаган принцип, а не е избирателно издиган лозунг за постигане на конкретни цели, често плод на нечии лични амбиции, които нямат много общо с просперитета на страната ни. Макар и невинаги в окото на обществената критика да попадат и трите власти, осигуряването на върховенството на закона е задача на всички – на тези, които създават закона, на тези, които следят за прилагането му, и на тези, които трябва да решават възникналите правни спорове.

Конституцията не е лозунг, а е дух и поведение на всички, които упражняват съдебната, законодателната, но и изпълнителната власт, на всички, които се занимават с политика и претендират да са част от гражданското общество.

Днес професионален празник имат всички юристи. На тях се пада в немалка степен отговорността да превърнат конституционните и законовите повели във физически осезаема справедливост за всеки от нас, а не за малцина. Това е мерило за професионалната и морална отговорност на всеки. Тяхна е грижата да следват повелята на големия български държавник от онзи период, Антим I, че законите трябва да се правят от народа и за народа.

Честит празник на българските юристи, с пожелания за много дръзновение и смелост в ежедневния им досег с човешките съдби!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4789 |12.04.2015 Миков: Личната жертва за ближния и общото благо е най-висш израз на солидарност . 17| 5391 |08.04.2015 Миков: Роми ще заемат избираеми места в листите на БСП . 10| 4197 |08.04.2015 Миков: Управляващите да спрат безумния експеримент с живота на хората . 18| 4470 |02.04.2015 Миков: Санкциите срещу Москва плащат хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads