Реклама / Ads
8| 5286 |04.01.2015 НОВИНИ

Интерпол дири 63-ма духнали от българското правосъдие

.
Това чака духналите бандити
Интерпол издирва зад граница 63-ма българи, които са избягали от правосъдието у нас. Повечето от нашенците са духнали зад граница малко преди да чуят окончателни осъдителни присъди за престъпления, извършени в България.
 
Такива са случаите с дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, както и с осъдения на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека „Соло“ Илиян Тодоров.

Според информация на разследващите 15 южни страни са се превърнали в истински пристан за българските бандити. Това сочат справки на българските разследващи. Според данните Египет, Мароко, Нигер, Нигерия, Колумбия, Венецуела, Бразилия, Еквадор, Перу, Чили, Аржентина, Уругвай, Парагвай, Боливия и ЮАР от години приютяват българските бегълци от закона. По данни на правосъдното министерство с 14 от тези страни България няма сключени договори за правна помощ или екстрадиране на престъпници. Контракт има подписан обаче с ЮАР.

За да се стигне до екстрадирането на нашенец в чужбина, по закон той трябва да бъде осъден на повече от 4 месеца ефективно наказание или престъплението, за което се издирва, да предполага поне година затвор.

Ако с дадена страна не се постигне договорка за връщането на наш подсъдим в страната, да се прибегне до съд в чужбина. Тази опция се ползва все по-често, тъй като в редица случаи западните страни отказват да признаят решения на наши магистрати. Затова със съгласието на съответната страна нашенецът се изправя пред съд зад граница. Подобни случаи е имало с дела, които са изпратени в Гърция, Франция и Германия.

Информационните масиви на ведомствата показват сериозна слабост на съдебната система у нас, която допуска стотици престъпници да избягат зад граница с фалшиви паспорти заради недостатъчен съдебен контрол. Основната причина за това е липсата на окончателни присъди в разумен срок.

В ЮАР например от години се крие скандалната банкерка от кръга "Орион" Веска Меджидиева. Тя беше осъдена на 5 години затвор за обсебване в особено големи размери. Бизнесдамата е една от първите задочни обвиняеми у нас, тъй като още по време на фалитите на банките през 90-те години тя избяга в ЮАР заедно със съпруга си Румен Спасов, който наскоро почина. Африканската държава веднъж вече отказва екстрадицията на Меджидиева.

Освен издирвани за престъпления, международната полицейска организация Интерпол търси в чужбина и 133-ма безследно изчезнали нашенци. Повечето от тях са в неизвестност от години, но все още не са открити.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4453 |09.12.2014 И Интерпол издирва Петко Сертов . 28| 5130 |05.12.2014 Разгеле! Борисов издири договора за "Южен поток" . 16| 6362 |12.09.2014 Първо във Фрог: Прокуратурата дири виновните за смъртта на Емил Шарков . 11| 4896 |26.08.2014 Издирват Цветан Василев в страни-членки на Интерпол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads