Реклама / Ads
11| 6139 |05.06.2012 НОВИНИ

Йошка Фишер: Германия рискува да разруши Европа за трети път

.
Германия рискува отново да разруши Европа, заяви бившият германски външен министър Йошка Фишер в статия за австралийското издание The Australian.
 

Според него германският канцлер Ангела Меркел има само няколко месеца да смени курса и да спаси единната валута.

"Германия се разруши – както и европейският ред – два пъти през XX в. Ще бъде и трагично, и иронично, ако възстановена Германия с мирни средства и с най-добрите намерения доведе до рухването на европейския ред за трети път", заяви Фишер.

Според него за три години и с мерките за икономии, предложени от Германия, финансовата криза в еврозоната се е превърнала в европейска екзистенциална криза. Европа е на ръба и ако този курс не бъде променен от Германия и Франция, еврото ще се срине, а след него - и Европейският съюз, обясни той.

Бившият германски външен министър подчерта, че е показателен фактът, че не друг, а консервативният британски премиер Дейвид Камерън призовава за създаването на фискален съюз и за по-дълбока политическа интеграция.

"Зависи от Германия и Франция, от Меркел и френския президент Франсоа Оланд, да решат бъдещето на нашия континент. Спасяването на Европа сега зависи от фундаментална промяна в позицията на Германия за икономическата политика и в позицията на Франция за политическата интеграция и структурните реформи", подчерта Фишер.

Той обясни, че Франция трябва да каже "да" на политически съюз – общо правителство с общ парламентарен контрол за еврозоната. Германия от своя страна трябва да съдейства за създаването на фискален съюз, който ще гарантира оцеляването на еврозоната.

Според Йошка Фишер освен политическо и фискално обединение и политики за бърз растеж европейците спешно се нуждаят от структурни реформи, които да възстановят конкурентоспособността на Европа. "Всяко едно от тези хапчета е необходимо, ако Европа иска да преодолее екзистенциалната си криза", подчерта той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6083 |03.05.2012 Подарък над 35 евро в Германия забранен за журналистите . 4| 5597 |19.03.2012 Бербатов се връща в Германия? . 34| 6332 |28.02.2012 Дипломата на Калина менте, потвърди Германия . 99| 5632 |10.02.2012 Ив. Костов: Далеч сме от Германия и Турция по реакция на наводнения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads