Реклама / Ads
0| 3032 |20.11.2022 НОВИНИ

Йотова: Липсата на доверие в политиците води до търсене на алтернативи на демокрацията

.
Илияна Йотова Източник: БГНЕС
С позиции в редица дебати се включи вицепрезидентът Илияна Йотова на XVIII Среща на върха на Франкофонията, която се провежда на остров Джерба, Тунис. Във форума участват държавни и правителствени лидери от над 80 страни. България е член на Международната организация на Франкофонията от 31 години.
 

В дискусия „Недоверието на гражданите“ Йотова подчерта, че в много франкофонски страни доверието на гражданите в институциите и политиците значително намалява. „Недоверието на гражданите е провокирано от липсата на резултати от публичните действия, както и от кризата на ценностите“, посочи вицепрезидентът.

 

Според нея е необходимо осъзнаване на ползата от познаването, защитата и насърчаването на ценностите на Франкофонията – мир, демокрация, човешки права, равенство, солидарност, културно и езиково многообразие.

 

„В много страни се наблюдава общ скептицизъм към публичните политики и недоверие към основните елементи на публичната сфера“, заяви Илияна Йотова.

 

Вицепрезидентът призова за задълбочено изследване на причините за недоверието на гражданите, за да се насочат по-добре действията на управляващите и да се избегне тенденцията да се търсят алтернативи на демокрацията. Йотова изтъкна значението на гражданското образование, тъй като гражданското участие на младите хора е ключов елемент в развитието на демократичните институции.

 

В дискусия „Жените и младите хора – приоритетни цели на Франкофонията“ вицепрезидентът подчерта необходимостта от засилване на франкофонската дейност за повишаване на осведомеността за политики за образование, основано на равенство, справедливост и качество, което съответства на нуждите на пазара на труда и гражданското участие на младите хора, особено момичетата.

 

Йотова посочи, че Франкофонията се отличава с многобройните си програми в подкрепа на предприемачеството сред младите хора и жените и още повече с насърчаването на социалната икономика. „В този тип икономика жените са мнозинство както в оперативните, така и в управленските структури“, заяви вицепрезидентът и изтъкна, че България е на челните места в Европейския съюз по процент на жени, които заемат ръководни позиции. Йотова призова за по-активно включване на младите хора и жените в процеса на вземане на решения.

 

В дискусия „Информационните технологии – приоритетен инструмент на Франкофонията“ вицепрезидентът подчерта традициите на България в тази сфера. Тя представи дейностите по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“, насочена към училища с иновативни практики и такива с потенциал за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката. STEM центрове има изградени в 263 училища у нас.

 

В рамките на форума вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с генералния секретар на Международната организация на Франкофонията Луиз Мушикивабо и поднови поканата към нея да посети България. В ръководената от вицепрезидента българска делегация участва и министърът на външните работи Николай Милков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3137 |20.11.2022 Христо Иванов: Не просто се връща хартиената бюлетина, тества се доверието между трима партньори . 1| 3268 |11.11.2022 Илияна Йотова: Най-лошото е, ако свикнем с мисълта, че всеки ден има война в Европа и това е нормално . 0| 3066 |09.11.2022 Илияна Йотова: Ше има предложение за правителство още с първия мандат . 0| 2914 |07.11.2022 Йотова: Недопустимо е историята да се преиначава за геополитически интереси
Реклама / Ads