Реклама / Ads
1| 3267 |11.11.2022 НОВИНИ

Илияна Йотова: Най-лошото е, ако свикнем с мисълта, че всеки ден има война в Европа и това е нормално

.
Илияна Йотова
Вицепрезиденът Илияна Йотова посочи, че най-тежката присъда за едно общество е, ако приеме мисълта, че всеки ден има война в Европа и това е нормално. Тя изтъкна, че за съжаление натам вървят процесите. Необходимо е България да е по-силна и по-сигурна.
 

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че е нарушено табуто: "Никога повече война в Европа". Пред БНТ Йотова уточни, че Дъблинското споразумение е остаряло, защото според него България е отговорна за случилия се инцидент на границата със загиналия полицай. Йотова е убедена, че страната ни може по-добре да преговори средствата за миграция, защото те са важни за закупуването на техниката и заради сигурността на границата ни.

 

Йотова изтъкна, че сред ключовите проблеми, които са довели до трагичния инцидент с граничаря Петър Бъчваров, са: съкращаването на полицията, недостатъчно обучени хора, непрекъснатото командироване на полицаи. Вицепрезидентът изтъкна, че преди години е посетила границата заедно със свои колеги, когато е била евродепутат. Те са констатирали ужасни условията на труд. За съжаление толкова години по-късно, те не са се променили. Йотова посочи, че винаги е имало мигрантска вълна. Важно е какво ще се направи  оттук нататък, за да се реши проблемът с мигрантската криза.

 

Според вицепрезидентът изходът от политическата криза зависи от парламента. Тя е оптимист за бъдещето на страната, тъй като е важно да се структурира устойчиво редовно правителство, за да има управлението единство по ключови теми като съдебната реформа, гласуването на бюджет и т.н. Вицепрезидентът отправи призив към депутатите, които са част от НС: "да бъдат грамотни и просветени хора, които да представят България."

 

Илияна Йотова каза, че целта на Президентството не е служебното правителство да има повече времеви диапазон, защото „не е убедена, че служебните министри в момента „са щастливи хора”. Те се справят добре и Йотова е убедена, че служебния кабинет заслужава адмирации. Според Йотова президентът Радев е показал, че може да съставя служебни кабинети и да прави правителство. Йотова изтъкна, че близо 40 години България няма нито един форум за културно-историческото ни наследство.

 

За арестуването и възможността за помилването на Десислава Иванчева, вицепрезидентът каза, че към този момент не разполага с всички необходими документи, за да се запознае със случая. Има писмо, което е пристигнало в Президентството, но само това. Йотова очаква следващата седмица да се събере комисията за помилване.

 

Накрая Йотова посочи, че президентската институция ще продължи да бъде гарант за стабилност, "но се надявам да имаме стабилен и работещ парламент."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3066 |09.11.2022 Илияна Йотова: Ше има предложение за правителство още с първия мандат . 0| 2913 |07.11.2022 Йотова: Недопустимо е историята да се преиначава за геополитически интереси . 2| 2674 |03.11.2022 Илияна Йотова в Тел Авив: Мастилото на антисемитизма не е изтрито . 2| 2689 |02.11.2022 Йотова: България има нужда от редовен кабинет
Реклама / Ads