Реклама / Ads

8| 3592 |08.10.2020

Вицепрезидентът: Слаб и неясен е предложеният от ЕК Пакт за миграцията и убежището

.
Илияна Йотова
Вицепрезидентът Илияна Йотова определи предложения наскоро от Европейската комисия нов Пакт за миграцията и убежището като слаб и неясен, с тромави и сложни механизми с много условности. Според нея обемният документ няма да доведе до консенсус между държавите членки за общи политики на фона на настоящото разделение по тези въпроси.

Оценката бе направена по време на откриването на третия курс на обучение, организиран от Върховния комисариат на ООН за бежанците – България (ВКБООН) и Българското училище за политика „Димитър Паница“, съобщавата от президентската администрация.

 

Като неприемливо вицепрезидентът определи предложението държавите да се „откупуват“ с финансови средства, ако не искат да приемат мигранти. Според Илияна Йотова не е изяснена процедурата по релокация, не е ясен статутът на т.нар. други форми на солидарност със страните от външните граници на Европейския съюз, както и отговорностите на европейските служби и на приемащите страни. Въвеждат се и нови форми, които допълнително ще разпалят противоречията между държавите членки. Не е решен и въпросът със спирането на вторични движения на бежанци и мигранти в рамките на ЕС.

 

Според Илияна Йотова сега, когато мигрантската ситуация е сравнително спокойна, е времето да се обсъдят политиките, свързани с превенцията на кризите и тяхното управление. „Никой не е застрахован от избухването на нови конфликти, а тлеещото напрежение в Близкия изток, бедността и мизерията на Африканския континент, болестите и здравните кризи ни изправят пред много неизвестни“, заяви вицепрезидентът.

 

Йотова е на мнение, че съществува риск още повече да се задълбочат настроенията на европейските граждани срещу бежанците и мигрантите и поради липсата на базисен документ за интеграционни програми според нуждите на ЕС и на отделните държави членки. Вицепрезидентът е убедена, че трайни решения чрез ефективни политики за интеграция ще променят отношението към бежанците и ще отхвърлят ксенофобските настроения, както сред политиците, така и в обществото. По думите й не липсват средства и програми за интеграция на европейско ниво, както и добри практики в редица държави, но ги няма координацията и общата цел.

 

В последвалата оживена дискусия вицепрезидентът изтъкна, че политиците имат огромна отговорност за преодоляване на стереотипите в обществото срещу бежанците. Обсъден беше и въпросът с непридружените деца – бежанци, пред които има много неизвестни, както и необходимостта от усъвършенстване на нормативната база, която урежда статута на бежанците.

 

 

Преди месеци ВКБООН създаде Бежански консултативен съвет в България, в който участват 13 души от Иран, Ирак, Афганистан, Сирия, Йемен, живеещи в България в продължение на между 1 и 13 години и реализирали се в различни професионални сфери.

 

Вицепрезидентът оцени положително създаването на Бежански консултативен съвет, защото участието на бежанците във формирането на политиките е залог за адекватността на общите решения. „Погрешните и закъснели предложения, лошите предписания до голяма степен са причина за настроенията срещу бежанците и мигрантите, за засилване на националистическата риторика и страховете на европейските граждани, без да се решават конкретните проблеми“, посочи вицепрезидентът Йотова.

 

Тя посочи, че нито една от десетте спешни мерки, приети през 2014 г., не е работеща.
Като евродепутат Илияна Йотова беше заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и конкретната ѝ дейност беше посветена на мигрантската криза и европейските политики от 2013 г. насам, припомнят от президентството.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Слабо земетресение е регистрирано в района на Мездра тази сутрин 0| 3797 |02.10.2020 . Метода на чинията: Отслабване без гладуване 2| 13438 |19.09.2020 . Слаб 2 за образованието ни писа Световната банка 27| 7955 |17.09.2020 . Проф. Киров: Изявлението на премиера ни хвърли в размисъл. Юридическият му екип е много слаб 24| 7705 |16.08.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ