Реклама / Ads
57| 5102 |10.02.2014 НОВИНИ

Йовчев: 701 пъти ГЕРБ са използвали неправомерно сила

.
Цветлин Йовчев Източник: Булфото
В 701 от случаите при предишното управление, силите и средствата са използвани неправомерно. Заварихме дебалансирана система с прекомерна концентрация на власт в ръцете на вътрешния министър. Това мотивира и част от реформите, които бяха направени в сектор „Сигурност".
 

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев при дебатите по вота на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Пламен Орешарски за провала на правителството в областта на вътрешната сигурност и обществен ред.

„До края на 2013 г. технически възможности да бъдат подслушвани мобилни телефони имаше в СДОТО и ДАТО, която беше контрола на министъра на вътрешните работи. Не можеше да има подслушване, за което няма разпореждане от министъра на вътрешните работи. Не можеше да бъде проведено сериозно разследване без знанието на зам.-председателя на политическата партия.

Бившият министър многократно е уведомяван за нарушения. Заключенията са, че в резултат на нарушенията в СДОТО може да се подслушва незаконно, да се направят записи. От тези изводи възможностите за въздействие по значими разследвания стават големи", заяви вицепремиерът.

„Липсват разговори. Бившият министър е бил уведомен, че се извършват подобни нарушения. След изтеклите записи по скандала „Мишо Бирата" е извършена проверка. Установено е, че служител на СДОТО е имал неправомерен достъп и е направил запис на файлове, които излязоха. Той е уволнен дисциплинарно. Многократно бяхме свидетели на прикрито използване на информация - не според закона. От трибуната бяха четени СРС", каза Йовчев.

„Според действащия закон има възможности министърът да окаже въздействие върху разследванията, които се водят, да повлияе върху решението да се започне разследване, как да премине и как да приключи", заяви Цветлин Йовчев.

Нито една политическа фигура няма да е в състояние да наложи пълен или частичен монопол върху разследванията. Министърът на вътрешните работи няма да има право да въздейства върху оперативните структури на министерството, т.е. върху разследванията, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

„Реформата, която провеждаме, е от изключителна важност. Бяха проведени реформи в сектор сигурност, те целяха да има деконцентрация на власт, да няма монопол върху възможността да се наложи контрол върху способностите на службите, да се наложи контрол при използването на репресивни мерки", заяви Йовчев.

„Беше създадена ДАТО. Министърът на вътрешните работи вече няма информация за това кой се подслушва, той не разпорежда прилагането на СРС. Министърът няма да има право да въздейства върху оперативните структури на министерството, т.е. върху разследванията. Прехвърлянето на ГДБОП целеше да бъде намалена концентрацията на власт", посочи той.

Във връзка с предишното правителство Цветлин Йовчев каза: „Възникват опасения, че специалните акции са използвани за репресия. Имаше идеи за още по-голяма концентрация на власт в лицето на политическото ръководство - говоря за закриването на ДАНС. Именно такъв беше репресивният модел на комунистическата държава".

Часове след взрива в Сарафово, не беше обезпечена сигурността на района на взрива, и района около него, обясни той. „Значително бяха забавени и първоначалните действия, които трябваше да бъдат извършени по престъплението. Часове след това, ДАНС нямаше комуникация, нямаше комуникация между институциите. Няколко часа след взрива, се изсипа цялото ръководство на Министерски съвет, стигна се до там, че дори министърът на финансите беше на място, за да тъпче улики. Важен беше пиарът, а не сигурността на хората, беше ме срам за страната ми в този момент", заяви Йовчев.

Той допълни, че прехвърлянето на ГДБОБ е целяло имено да бъде намалена властта в ръцете на министъра на вътрешните работи.

„Не може да отделим корупцията от организираната престъпност. Всички експерти знаят, че трудно може да се отделни тероризмът от някои форми на организирана престъпност. Има стратегия за националната сигурност, може би някой трябва у да я чете", каза още Цветлин Йовчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 4984 |09.02.2014 М. Ташева: ГЕРБ не са опозиция, само Атака . 13| 5086 |09.02.2014 П. Чобанов: Парите вече не се разпределят от ГЕРБ . 97| 5437 |07.02.2014 Министър Йовчев: Цветанов с пръст за всеки арест . 25| 5805 |07.02.2014 ГЕРБ недоволен: Правителството ни раздели по партии, религии и селища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads